Dupa ce au destructurat mai multe grupari de carderi din care faceau parte Samir Spranceana, Ion Rosianu, Dragos Tiugan sau Marius Voinea, zis Cretu, politistii doljeni au "spart" ieri o grupare in care activa si fiul adjunctului sefului Politiei Municipiului Calafat, Laurentiu Vladut.

Politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Craiova, sprijiniti de colegii de la Protectie Interna si sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat ieri-dimineata opt perchezitii domiciliare, dintre care sapte in Craiova si una in comuna Valea Stanciului, in urma carora au ridicat si dus la audieri sase persoane, membrii unei grupari care se ocupa cu infractiuni cu carti de credit. Mai exact, acestia fabricau dispozitive pentru falsificarea instrumentelor de plata electronica, reinscriptionau datele conturilor bancare obtinute dupa ce montau aparatura de skiming pe bancomate din Italia si retrageau numerar prin operatiuni frauduloase. In urma descinderilor, au fost descoperite trei dispozitive de skimming, instrumente pentru confectionarea dispozitivelor de tip skimming, telefoane mobile, laptopuri si calculatoare, dar si inscrisuri continand coduri PIN ale unor carduri bancare si repere orare, precum si suma de 10.000 de euro. Politistii au gasit doua bancnote din cupiura de 100 de euro despre care exista suspiciuni ca ar fi false.
Inainte de efectuarea perchezitiilor, oamenii legii au ridicat din Gara Craiova si dus la audieri un tanar de 28 de ani, din Galati, in al carui bagaj au fost descoperite dispozitive de tip skimming si parti componente ale unor astfel de dispozitive. Potrivit reprezentantilor DIICOT, grupul infractional a inceput sa fie monitorizat in urma cu cateva luni, timp in care s-au strans probe impotriva membrilor acestuia.

Baiat de politist de onoare, carder in Italia

Din cercetarile anchetatorilor s-a stabilit ca dispozitivele gasite in bagajul galateanului urma sa fie transportate in Italia, acolo unde se afla alt membru al grupului infractional organizat, nimeni altul decat Laurentiu Vladut, de 30 de ani, din Craiova, fiul comisarului Victor Vladut, adjunctul sefului Politiei Municipiului Calafat. De altfel, printre cele sapte persoane conduse ieri la audieri la sediul DIICOT din Banie se regaseste si sotia lui Laurentiu, Flori Vladut, de 35 de ani. In mod ironic, inainte sa ajunga la Politia Municipiului Calafat, Victor Vladut a lucrat o perioada ca ofiter in cadul BCCO Craiova.
Reprezentantii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova au comunicat ca pana ieri, la ora 17.00, procurorul a dispus impotriva a doua persoane masura retinerii pentru 24 de ore, iar impotriva sotiei lui Laurentiu Vladut s-a dispus masura obligarii de a nu parasi tara o perioada de 30 de zile. Oamenii legii au mai precizat ca audierile urma sa fie continuate toata noaptea, dupa care suspectii vor fi prezentati Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventiva. In cazul lui Laurentiu Vladut, procurorii vor cere emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa.
In sarcina membrilor gruparii a fost retinuta savarsirea infractiunilor de asociere ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, acces fara drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plata electronica, detinerea de echipamente hardware si software in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare frauduloase.
Victor Vladut, politist de onoare

In anul 2007, pe cand era subcomisar, Victor Vladut, adjunctul sefului Politiei Municipiului Calafat, descris de colegi drept un politist integru si un bun profesionist, a primit diploma de politist de onoare. El a fost recompensat atunci pentru prinderea cetateanului austriac Franz Zahrl, dat in urmarire internationala dupa ce sparsese o banca in Tullun - Austria si care se ascunsese in comuna doljeana Cetate.