Revista MAGAZIN informeaza: Cei din a patra dimensiune (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
In numarul precedent am prezentat fiinte umane contemporane noua, absolut similare anatomic oricarui alt om de pe planeta, dar dotate cu capacitati senzoriale fabuloase. In completare, astazi ne referim la alti oameni, de aceasta data capabili de performante miraculoase conditionate deopotriva de insusiri individuale, educatie si antrenament constant.

Spargatorul de stanci

Desi are binisor peste 80 de ani, Seken Tolebekov din Kazakhstan inca mai poate sa sparga pietre cu mainile goale. A debutat in aceasta activitate (puternic productiva, nu-i asa?) pe cand avea doar 24 de ani, ceea ce inseamna ca intre timp a zdrobit cel putin o cariera de marmura.
- Cred ca mainile mele au o anumita forta. Am imbatranit, dar ele sunt inca puternice. Cred ca aceasta putere vine de undeva, de sus. Am inceput cand eram tanar. Simteam neincetat o caldura in mana dreapta, apoi am fost stapanit de impulsul de a sparge pietre. Cateodata, unii incearca sa ma imite, dar se lasa cu rani si oase rupte. Eu insa nu simt nicio durere cand mana imi intra in contact cu piatra, senzatia e ca si cum as farama nisip intre degete, marturiseste veteranul Seken.

Batman si delfinii

Sonarul este un instrument de locatie sofisticat, din dotarea armatei, a submarinelor, dar care poate fi intalnit sub o forma naturala absolut fascinanta si la animale precum liliacul si delfinul. Oamenii s-ar parea ca nu sunt inzestrati cu asa ceva, dar poate fi doar o prejudecata, caci, iata, tanarul Ben Underwood are capacitatea de a vedea cu ajutorul ecolocatiei umane. Din nefericire, el si-a pierdut ochii in urma unui cancer si a devenit complet orb. Cu toate acestea, utilizand o serie de clickuri sonore, el este capabil efectiv sa navigheze in lumea din jurul sau, ca si cum ar vedea aievea.

Dansand cu leii

Consideram un mit ideea ca a fost o vreme cand omul putea comunica cu animalele printr-un limbaj ce ne-a devenit intre timp interzis sau pe care l-am distrus prin nestiinta, trufie si ignoranta. Totusi, Kevin Richardson, specialist in comportamentul animalelor din regiunea sud-africana, a reusit performanta de a se intelege atat de bine cu salbaticiuni dintre cele mai feroce, incat a fost acceptat in mai multe grupuri de lei si de hiene. El a spulberat aproape toate regulile de securitate, concentrandu-se prioritar asupra intuitiei si mai putin pe cunostintele traditionale privitoare la interactiunea cu aceste animale salbatice, care pot fi dresate, dar niciodata domesticite. Sa ne imaginam, totusi, o lume in care vom trai in armonie cu toate celelalte vietati ale Pamantului!

(Sursa: revistamagazin.ro)