MAGAZIN : Obiecte a caror origine nu poate fi explicata
(Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Invitata speciala a Conferintei OZN a fost Cristina Aldea, care din 1974 traieste in strainatate, fiind presedinta filialei din Koln (Germania) a ASS (Societatea de Cercetari in Arheologie, Astronautica si SETI condusa de Erich von Daniken) si membra a Centrului Ufologic National din Italia. Ea a facut o prezentare a unor fiinte si obiecte inexplicabile gasite in diferite zone ale Terrei. In ultimii 200 de ani, printr-o "arheologie a obiectelor misterioase", au fost identificate circa 2000 de astfel de obiecte. Majoritatea lor sunt pastrate in colectii particulare, iar ea a vazut cam 300 dintre ele, fiind in bune relatii cu o seama de persoane pasionate de acest domeniu. Toate cazurile prezentate au fost insotite de fotografii, in buna parte facute chiar de prezentatoare, sau reprezentand-o pe ea in prezenta misterioaselor entitati.
Printre OOPARTS, a fost prezentat un "ciocan" sau "tarnacop", cu maner de lemn si capul, aparent forjat, din fier (de mare puritate si fara bule de gaz, cum s-a vazut ulterior), gasit in 1934, de Frank si Emma Hahn, langa mica localitate London (Texas, comitatul Kimble), obiect incastrat intr-o roca veche de 140-400 milioane de ani. A urmat o serie de fotografii de cranii de cristal, intre care "Iezuitul", de 3 kilograme, din cristal de roca, descoperit in Mexic, in 1534, care ar fi apartinut si lui Ignatiu de Loyola, "Oceana", dupa culoarea sa verde, avand marime naturala, ajunsa in 1997 in colectia unei olandeze care mai avea si alte cranii de cristal (folosite ca recuzita si intr-un film cu "Indiana Jones"), ca si "Lazuli", de 3 kilograme, din lapislazuli, gasit in Peru in 1995.
In continuare s-au prezentat si comentat un soi de "nai" din ceramica, gasit in Bolivia in 1997, vechi probabil de 4000 de ani dar cu o elaborare inexplicabil de detaliata, o stranie masca ceremoniala, obiecte avand incrustate, prin tehnici greu de explicat, simboluri asemanatoare scrierii, gasite in Columbia, intr-o zona in care scrisul nu era cunoscut la descoperirea Americii. Mai multe obiecte misterioase, din aur, apartinand culturii Tolima (Columbia), vechi de circa 1500 de ani, seamana extrem de bine cu navetele spatiale, avand aripi "delta" situate sub corpul principal, dar posedand si ampenaj, inclusiv o deriva, la spate. Un model marit al acestor obiecte a demonstrat foarte bune calitati de zbor. Doua vechi statuete de ceramica din Ecuador infatiseaza, inconfundabil, niste astronauti, in sfarsit, un "disc genetic", cu diametrul de 22 cm, sculptat intr-o roca dura, reproduce, nasterea, dezvoltarea embrionului, poate si un spermatozoid, dar contine si multe simboluri nedescifrate.
Cristina Aldea a prezentat si doua cazuri din domeniul fiintelor misterioase, cu alte cuvinte al "criptozoologiei". Primul este cel datorat lui Frank Pryor. In noiembrie 1991, impreuna cu nevasta lui, Cindy, el a plecat la vanatoare de caprioare langa Charleston (Arkansas). Pe drum au dat peste scheletul unui animal devorat cu cateva zile in urma. In jur nu erau urme de carne, blana sau sange. De marimea unei oi sau capre, ramasitei ii lipseau membrele si mandibula, dar restul nu semana cu nimic cunoscut. Coloana vertebrala era neobisnuit de groasa, cat bratul de om, si avea cate o creasta pronuntata pe spate, in dreptul fiecarei vertebre.
Resturile au fost examinate la 14 universitati din Statele Unite, ca si in Austria si Germania. Au fost supuse unor investigatii ADN, de tomografie, microbiologie etc. Hoitul nu apartinea niciunei fiinte cunoscute. S-a spus ca era aparent biped, carnivor, cu un sistem auditiv supradimensionat. Unii s-au intrebat - n-ar putea fi oare legendara "chupacabra", acel animal eluziv, care se spune ca omoara animalele sugandu-le sangele?
A doua fiinta stranie prezentata a fost o micuta mumie, gasita in 2003, in desertul Atacama, langa localitatea La Noria, din nordul statului Chile. Directorul Institutului de Investigatii si Studii Exobiologice din Barcelona, Ramon Navia-Osorio Villar (cunostinta personala a doamnei Aldea), care se afla acolo cu un grup de cercetatori, a cumparat-o, invelita intr-un saculet de in, de la un copil localnic, care a disparut inainte de a putea fi intrebat de originea ei.
Mumia (pe care am prezentat-o in revista "Magazin" si in august 2013) are doar 13-14 centimetri lungime. Capul este disproportionat de mare, oasele sale nefiind sudate ca la oameni, orbitele sunt foarte mari si alungite, bratele sunt disproportionat de lungi, clavicula este inlocuita cu un soi de guler circular, are doar noua coaste, nu douasprezece ca la oameni, iar articulatiile membrelor, fara rotule, permit aparent miscari in toate directiile. Mumia a fost analizata in Spania, in Austria, iar in SUA s-a stabilit ca ADN-ul ei nu este uman sau al vreunei fiinte cunoscute. Cineva a spus ca ar fi un avorton, din luna a cincea, mumificat. Afirmatia nu sta in picioare, fiinta avand caracteristici (dantura, incheieturile etc.) corespunzatoare cu cele ale unei tinere de 18-20 de ani. Varsta mumiei ar putea fi de cinci sute de ani, starea sa buna datorandu-se uscaciunii extraordinare a climei desertice. Deocamdata nimeni nu se poate pronunta asupra originii sale, dar legende locale spun ca in zona ar mai fi existat si alte fapturi asemanatoare.