Este adevarat ca oamenii maturi si batrani sunt cei mai afectati de una din cele mai raspandite afectiuni la nivel mondial, cancerul. Insa, chiar si copiii si adolescentii sunt afectati de aceasta boala. Boala Hodgkins ramane una din cele mai raspandite tipuri de cancer ce apare in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani, a caror rata de supravietuire este de 90%.
Cand o fata ori femeie este afectata de cancer, una din cele mai mari probleme cu care se confrunta este efectul pe care tratamentul il are asupra fertilitatii.
Tratamentul cancerului se face prin chimioterapie, radioterapie sau interventii chirurgicale.
Toate cele trei forme de tratament pot afecta fertilitatea unei persoane. Mai mult, centrul cancerului poate fi localizat destul de departe de organele de reproducere insa tratamentul cu chimioterapie si radioterapie pot afecta serios fertilitatea persoanei respective.
Acesta este un subiect foarte amplu si nu ne permitem sa intram in detalii, ceea ce vrem noi fiind, de fapt, sa descoperim care sunt metodele de pastrare a fertilitatii in cazul fetelor tratate de cancer.



Femeia matura

Pentru o femeie ajunsa la varsta optima pentru a avea un copil si care este intr-o relatie stabila, prioritatea a fost sa reuseasca sa-si conserve ovulele pentru a le fecunda si implanta odata ce pericolul a disparut.



Pastrarea ovulelor

Pana acum cativa ani, pastrarea ovulelor era un proces tare complicat care de cele mai multe ori esua. Intre timp, metode de conservare precum criogenarea au venit in ajutorul cuplurilor cu probleme.

Povestea dezvoltarii acestei tehnici a inceput odata cu interzicerea criogenarii embrionilor in Italia in 2004.


Pentru pacientii foarte tineri...

In anul 2007, oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar din Hadassah din Ierusalim au anuntat ca au recoltat cu succes ovule de la paciente ce sufereau de cancer cu varste intre 5 si 10 ani, maturizate in mod artificial si apoi criogenate. Fireste, va trece timp pana cand vom descoperi daca scopul final a fost atins, adica fetitele acestea vor ajunge sa fie mame. In orice caz, aceste situatii ar fi fost lipsite de sanse in urma cu 2-3 ani.

Conservarea tesutului ovarian

In septembrie 2004, o femeie belgiana pe nume Quarda Touirat a devenit prima din lume care a nascut in urma unei sarcini rezultate dintr-un transfer cu tesut ovarian criogenat. De fapt, acesta metoda a fost folosita de aproximativ 10 ani in cazul pacientelor cu cancer, insa aceasta a fost prima data cand cineva a nascut in urma unei astefel de interventii.

In septembrie 2005, Stephanie Yarber din Statele Unite a nascut o fata dupa ce a primit un tesut ovarian de la sora ei geamana. In cazul ei, ea suferea de menopauza timpurie.

Criogenarea intregului ovar

Aceasta solutie este vazut de oamenii de stiinta ca fiind aproape perfecta. Posibilitatea de a criogena un ovar si reimplantarea lui inapoi in organism dupa un numar de ani ar putea fi raspunsul femeilor preocupate de cariera care isi vor intemeia o familie mai tarziu. Aceasta ar putea fi si o solutie foarte buna pentru a amanare a menopauzei.

Sursa de informare:

http://www.pregnancy-bliss.co.uk/fertilityaftercancer.html