1. Feromonii si hormonii
Majoritatea speciilor produc anumiti feromoni si hormoni care atrag sexul opus. Desi au fost mai putine cercetari realizate asupra relatiilor umane, s-a ajuns la concluzia ca acei cativa feromoni si hormoni joaca un rol vital in atractia reciproca a oamenilor de sex opus. Ei joaca un rol esential in acest sens determinad ulterior oamenii sa formeze o relatie. Se spune ca feromonii sunt recunoscuti ca fiind un proces psihologic, nu biologic.

Oxitocina si vasopresina sunt doi hormoni care promoveaza emotia dragostei in fiintele umane. Poate ca te intrebi: daca romantismul e cauzat de prezenta hormonilor si a feromonilor, atunci de ce toti oamenii nu au aceleasi sentimente unii fata de ceilalti? Raspunsul consta in combinatia potrivita. E posibil ca o persoana sa fi dezvoltat o placere fata de numai anumiti hormoni. Acesta e motivul pentru care te indragostesti doar de anumite persoane.

2. Aspectul psihologic
Dragostea e un element psihologic al relatiilor umane, prin urmare e destul de dificil sa manipulezi psihologia cuiva astfel incat sa ii stimulezi dragostea in minte. Sunt cateva aspecte psihologice care e destul de posibil sa determine oamenii sa sfarseasca prin a se indragosti. Sentimentul de asemanare e un aspect major care duce la dezvoltarea dragostei. Oamenii care interactioneaza pentru o mai lunga perioada de timp sau cei care iau aceleasi decizii in viata pot dezvolta o relatie de dragoste.


3. Atractia fizica
Atractia fizica e o alta cauza a relatiilor de dragoste. Atat barbatii cat si femeile au fost creati pentru a atrage persoanele de sex opus, doar ca ei nu simt in acelasi fel intensitatea atractiei. Unii se simt mai frumosi si mai atragatori fata de ceilalti.

Motivul este din nou unul psihologic asa cum asemanarea dintre oameni este formata in creierul omului conform imaginilor estetice si sexuale create de ei insisi. Conceptul frumusetii difera de la om la om. Unii spun ca a fi slaba e sexy, in timp ce altii au o opinie total diferita. Dupa cum spune si zicala, frumusetea sta in ochii privitorului, atractia poate varia in functie de preferintele oamenilor.

4. Motivele sociale
Fiintele umane traiesc astazi in societati in care legile sunt date de relatiile umane. Prin intermediul exemplelor si a ceea ce vedem in social media, copilul poate simti o urgenta in a se indragosti. Societatea devine din ce in ce mai deschisa referitoare la interactiunea dintre persoane. Asta ii ajuta sa se indragosteasca mai repede pe masura ce persoanele lor dragi o fac. In zilele noastre, atmosfera din familie joaca un rol important in a determina oamenii sa se indragosteasca.

Text: Denisa Matei