Daca femeile fumeaza in perioada in care sunt gravide, fiicele lor vor avea un risc crescut de a dezvolta, la maturitate, obezitate si diabet gestational, arata un studiu international.
Rezultatele studiului au fost publicate in Diabetologia, jurnalul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, iar cercetarile au fost realizate de specialisti de la Universitatea Lund (Suedia) si National Institutes of Health din SUA, scrie descopera.ro.
Relatia dintre fumatul in timpul sarcinii si efectele negative asupra copiilor au fost deseori investigate; mult mai putine si neconcludente au fost studiile asupra efectelor ce persista pana la maturitate.
In acest studiu, care a utilizat date din Registrul Medical Suedez al Nasterilor, cercetatorii au analizat relatia dintre fumatul in timpul sarcinii si sansele fiicelor respectivelor femei de a dezvolta obezitate si diabet atunci cand vor fi ele insele gravide.
Datele se refera la femei nascute incepand cu anul 1982, (cand au inceput sa fie inregistrate si informatiile referitoare la fumat) si care au născut cel putin un copil. Au fost incluse, in total, 80.189 de cazuri.