psihoshop.ro: Psihologia jocurilor video

Jocurile video pot fi aliati in cresterea copilului, favorizand dezvoltarea diferitelor abilitati, sau sunt nocive si creeaza dependenta? Sunt ca niste monstri ascunsi in spatele ecranului care vor devora copiii? Exista o frontiera de netrecut intre scoala si jocurile video? Este posibila vindecarea tulburarilor psihice cu ajutorul lor?

In colectia Psihologia pentru toti a Editurii Trei a aparut o carte intitulata Psihologia jocurilor video. Cartea este scrisa de doi francezi: psihanalistul Serge Tisseron si jurnalista Isabelle Gravillon. Traducerea cartii in limba romana a fost facuta de Dragos Jipa.

Descriere psihoshop.ro

Orice parinte are temeri legate de influenta jocurilor video si a altor noi tehnologii asupra dezvoltarii copilului sau. Dar, in acelasi timp, nu poate nega faptul ca traim o noua era, una in care abilitatea de a te descurca si de a-ti croi un drum depinde in mare parte de capacitatea individuala de adaptare si invatare a noilor tehnologii. Diferentele dintre generatii sunt destul de pronuntate, dar sta in sarcina parintilor, nu a copiilor, sa invete sa micsoreze aceste diferente si sa "se implice" in cunoasterea posibilitatilor pe care ti le ofera, printre altele, jocurile video... problema abordata de Serge Tisseron si Isabelle Gravillon
in cartea "Psihologia jocurilor video".
Autorii incurajeaza parintii sa "intre in lumea jocurilor" impreuna si alaturi de copiii lor, incepand de la cunoasterea detaliata a jocurilor pe care le cumpara copiilor pana la a interactiona cu ei intr-un joc. Tipul de socializare in cadrul familiei trebuie sa depaseasca cadrele traditionale, sustin Serge Tisseron si Isabelle Gravillon, care prezinta diferitele tipuri de jocuri video si cum pot contribui ele pozitiv la dezvoltarea intelectuala, integrarea sociala si nu numai a copiilor si adolescentilor. Functiile jocurilor video trebuie, de asemenea, regandite deoarece ele pot juca un rol esential educational daca partile implicate (pedagogi, parinti etc) inteleg cum pot deveni ele parte integranta pozitiva si evolutiva in viata noastra a tuturor. Jocul poate constitui mijlocul unui nou mod de invatare cerut chiar de tipul actual de societate bazata pe un tip de filozofie ce valorizeaza rapiditatea, eficacitatea, capacitatea de a te adapta pe parcusul sarcinilor etc.
Ce se intampla cu violenta din jocurile video? Reprezinta un motiv de ingrijorare? Autorii sustin ca un motiv "mai real" de ingrijorare sunt parintii care se uita la stiri la televizor impreuna cu copiii lor si cand sunt prezentate scene de violenta ei nu reactioneaza in nici un fel, invatandu-i astfel pe copii ca asa trebuie sa fii in fata violentei - impasibil, indiferent, nepasator, fara nici un fel de reactie. Efectele violentei decurg asadar din contextul, educatia si atitudinea oamenilor importanti din viata copiilor mai degraba decat sa fie pur si simplu urmarea faptului ca ei vad violenta la televizor sau se confrunta cu ea in jocurile video. "Nu vrem sub nicio forma sa pretindem ca violenta din jocurile video nu lasa vreo urma asupra jucatorilor. Ea are efecte si produce consecinte, asta e sigur, dar care sunt ele? Nu intotdeauna cele pe care ni le imaginam. Desigur, exista un efect comun la toti cei care urmaresc spectacole violente in mod repetat, un efect numit "desensibilizare". Asta inseamna ca cel care asista la scene repetate de violenta sfarseste prin a se obisnui cu faptul ca violenta este ceva normal. Dar asta nu inseamna ca toti sunt gata sa treaca la fapte...", scriu Serge Tisseron si Isabelle Gravillon.
Cum se ajunge la dependenta? Care sunt riscurile acesteia? Sunt alte doua intrebari abordate de autori, care explica faptul ca trebuie sa existe anumite contexte personale (trasaturi de personalitate) si sociale care sa favorizeze "dependenta" de jocuri. Aceasta nu apare fara sa existe anumite tipuri de contexte favorizante.
Autorii subliniaza si faptul ca scoala trebuie sa tina pasul cu noile tehnologii si sa adapteze programele educationale in functie de evolutia societatii.

Cartea "Psihologia jocurilor video" ne introduce in lumea interioara a jucatorului, a relatiei dintre el si lumea virtuala, demontand resorturile interioare ale fascinatiei exercitate de jocurile video.

Serge Tisseron este psihanalist, director al departamentului de cercetare al Universitatii Paris X, membru al Societatii Franceze de Terapie Familiala psihanalitica si al Asociatiei Internationale de Psihanaliza de Cuplu si Familie. A publicat numeroase carti despre secretele de familie, relatia pe care o avem cu imaginile si raportarea la noile tehnologii.
Isabelle Gravillon este jurnalista independenta si coautoarea multor lucrari aparute la editurile Milan et Albin Michel. A colaborat la ' Femme actuelle ', ' Enfants Magazine ' si ' le Pelerin '.