Jurnalul National: Dr. Alina Tanase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: "Speram ca in 2013 sa facem peste 100 de transplanturi medulare" (Autor : Magda Marincovici)

Lista de asteptare pentru un transplant medular in cazul pacientilor cu leucemie se va scurta foarte mult odata cu extinderea capacitatii sectiei de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni (ICF) si intrarea in functiune a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).
"Activitatea de transplant medular a inceput cu 7 paturi sterile (adulti si copii) in prezent pacientii avand la dispozitie compartimente largite si reamenajate:12 paturi pentru adulti si 6 pentru copii in camere sterile", a anuntat managerul ICF, dr. Carmen Orban. "Pentru mine aceasta extinderea inseamna dublarea numarului de proceduri, adica reducerea numarului de pacienti de pe lista de asteptare. Cu cat scazi lista de asteptare si oferi procedura mai repede, cu atat sansele de a salva viata pacientului este mai mare. Cu cat pacientul este amanat cu atat creste riscul ca boala sa progreseze si sa pierzi momentul transplantului. Pentru ca la transplantul medular nu e ca la cel de organe, sa poti astepta un organ. Leucemia e o boala agresiva, care recade si nu trebuie ratat momentul cand pacientul are indicatia de transplant", precizeaza dr. Alina Tanase, directorul medical al ICF. Capacitatea de transplant medular a crescut prin finalizarea proiectului "Salveaza Vieti" promovat de dr Carmen Uscatu si Oana Georghiu.

De la inceptul anului in tara noastra functioneaza Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Aceasta inseamna ca orice pacient cu indicatie de transplant de la donator (alotransplantul) care nu are donator compatibil in familie, prin acest registru i se poate gasi unul compatibil. Registrul nostru este conectat la celelalte registre internationale. In prezent, suntem in faze diferite de a gasi celule pentru pacientii nostri. Aceasta cautare dureaza, in medie, doua luni. Pana acum, in acest registru s-au inscris aproximativ 2.000 de donatori voluntari, dintre care 1.700 sunt testati putand intra oricand in procesul de identificare a compatibilitatii cu un pacient care are nevoie de un transplant si nu are in familie un donator. Prin acest registru doi pacienti adulti au fost salvati. "Am recoltat celule de la primul donator roman pentru un pacient din Rusia. Si am realizat aici un transplant cu celule de la donator neinrudit, celule aduse de la Bruxelles . De asemenea, intrarea in functiune a registrului va contribui la reducerea numarului pacientilor trimisi in strainatate pentru transplant medular '. explica dr Alina Tanase.
Dr Aurora Dragomiristeanu, directorul general al RNDVCSH, spune ca registrul nostru are recunoasterea tuturor autoritatilor internationale. Astfel, pacientii romani pot beneficia de donatori ai tuturor registrelor internationale. In prezent, avem legatura directa si mult simplificata cu registrele internationale ceea ce scurteaza timpul de cautare, de identificare, de mesaje in beneficiul pacientilor.

La inceput a fost dorinta

Profesorul Dan Colita povesteste ca totul a inceput in anul 2000. La Clinica de pediatrie era o sectie numita biberonerie unde se pregatea hrana pentru sugarii cu dispepsie. Cu timpul biberoneria nu si-a mai gasit rostul pentru ca au aparut tot felul de diete speciale pentru acesti prunci. Atunci, prof. George Arion, seful clinicii de pediatrie, a a avut fericita idee sa ofere spatiul biberoneriei pentru infiintarea unei sectii sterile destinate pacientilor cu leucemii. Lucrarea a fost extrem de anevoioasa. Biberoneria s-a transformat intr-o sectie sterila cu sapte paturi, la comun, adulti si copii cu leucemii sau limfoame, boli ucigatoare, pornite din maduva. Lucrare a fost intr-atat de bine facuta incat reprezentantii Fundatiei Carreras - ramura germana - au ales sa sprijine sectia de la Fundeni, desi la acest ajutor sperau sectii din mai multe tari.
Sectia sterila este extrem de importanta. Pacientii cu leucemii sau limfoame nu mai fabrica globule nici rosii, nici albe, nici trombocite. Ei au nevoie de un spatiu steril, deoarece nu mai au globule albe si nu se mai pot apara de infectii. Sectia sterila e un spatiu izolat de lume: cu aer neinfectat, cu apa sterila, unde pacientul primeste alimente preparate in conditii speciale.
In 2001, s-a facut aici primul transplant medular. Si de atunci, spune profesorul Colita, s-au realizat 450 de proceduri. In primele trei luni ale lui 2013, s-a atins un numar record: 44 de auto si alotransplanturi, datorita cresterii numarului camerelor sterile. Iar dr Alina Tanase are credinta ca in acest an "trecem de 100 de proceduri".