Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua Mondiala impotriva exploatarii copiilor prin munca", pe care o puteti citi in continuare.
Data de 12 iunie marcheaza ziua mondiala impotriva exploatarii copiilor prin munca, avand ca scop primordial atragerea atentiei asupra suferintelor prin care trec zilnic milioane de copii la nivel global. Acestia sunt obligati sa munceasca in conditii extrem de dificile si chiar periculoase, sunt obligati sa renunte la studii si sunt lipsiti de drepturile fundamentale. Mai mult de jumatate din copiii folositi ca forte de munca se ocupa cu activitati interzise prin lege, cum ar fi: traficul de droguri, prostitutia sau sunt folositi ca soldati in conflictele armate.
Pentru prima data, ziua mondiala impotriva exploatarii copiilor prin munca a fost sarbatorita pe 12 iunie 2002, la initiativa Organizatiei Mondiale a Muncii, avand ca scop atragerea atentiei intregii societati asupra tratamentului inuman la care sunt supusi copii din familiile social vulnerabile.
Principalul act legislativ international care reglementeaza problema exploatarii copiilor prin munca este Conventia privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor, adoptata in anul 1999 si ratificata de majoritatea statelor membre ONU, inclusiv de tara noastra.
Principala cauza a aparitiei fenomenului de mai sus este saracia si incapacitatea de supravetuire din salariile parintilor, din aceasta cauza si statele care se confrunta cel mai des cu problema data fiind tarile sarace.
Indiferent de conditiile care le sunt oferite sau de formele pe care le imbraca activitatile pe care le presteaza, copiii exploatati prin munca isi pun uneori viata in pericol, sunt privati de dreptul la educatie sau servicii medicale de calitate, iar drepturile lor fundamentale sunt incalcate.
Institutiile abilitate din tara noastra desfasoara frecvent campanii de constientizare a pericolului la care sunt supusi cei mici prin munca. Dincolo de aceste evenimente insa, trebuie luate in calcul mai multe masuri pentru diminuarea saraciei si pentru cresterea nivelului de educatie, caci doar prin campanii de informare si constientizare nu se poate ajunge la rezultatele dorite. Este nevoie de actiuni clare pentru a preveni exploatarea copiilor prin munca si pentru sanctionarea aspra a celor care exploateaza copiii in orice fel.