Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Romania in actualul context european: exodul imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Europa se confrunta cu cea mai mare criza a refugiatilor, de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Exodul de proportii biblice al celor care vin din Africa si Orient este in continua crestere, iar granitele Europei sunt luate cu asalt, zilnic, de cateva mii de refugiati.
Pana in prezent aproape 300.000 de refugiati au venit in Europa, iar pana la sfarsitul anului se preconizeaza ca vom numara peste un milion.
Majoritatea imigrantilor vin din cele mai nesigure, sarace si ravasite de razboi tari de pe glob: Irak, Afganistan, Iran, Pakistan, Siria, Eritreea, Nigeria etc., in speranta ca in tarile civilizate vor gasi un taram al fagaduintei unde sa isi ia viata de la capat.
Oficialii europeni incearca din aprilie sa gaseasca un raspuns comun in fata valului de imigranti, carora trebuie sa li se asigure cazare, masa, locuri de munca, asigurari de sanatate, conditii privind practicarea religiei lor, scolarizarea copiilor si adaptarea la conditiile si regulile de viata europeana. Oferirea acestor servicii implica un efor enorm pentru statele europene atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere social.
Stimati colegi, avand in vedere aspectele prezentate, va aduc in atentie faptul ca Romania, cat si toate statele membre ale Uniunii Europene, se afla in fata unei situatii fara precedent in istoria recenta: exodul de proportii biblice al imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, iar Guvernul Romaniei trebuie sa fie pregatit sa gestioneze o eventuala criza provocata de invazia unui numar necontroloat de imigranti pe teritoriul Romaniei!