MAGAZIN: O inteligenta nepamanteana ne urmareste? (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Exista viata inteligenta pe alte planete?
La intrebarea lui A.J. Gevaerd, daca in spatele fenomenului OZN este o inteligenta - fie ea extraterestra, ultraterestra sau de alta natura - care incearca sa ne abordeze cu o anumita intentie, colonelul Sanchez a precizat ca el crede ca raspunsul este da, cu toate ca intre cele peste 2200 de rapoarte primite de Cridovni, "nu am gasit nicio dovada a contactelor directe cu extraterestrii", deci este greu sa fii sigur de originea nepamanteana a aparitiilor. Oricum, aceasta este una dintre ipotezele pe care le are in permananta in minte pentru explicarea fenomenului. Chiar daca acea inteligenta ar avea doar acelasi nivel de dezvoltare ca al nostru, tot ar putea sa lanseze catre noi niste masinarii, niste sonde, pentru a fotografia si a explora Pamantul, ca si celelalte planete din sistemul nostru solar.
Dar poate o astfel de civilizatie este mai avansata decat a noastra... In acest caz, ea ar putea trimite nu doar sonde ci si echipaje. Sau sa presupunem ca nu sunt cu mult mai avansati. Ar putea fi "o alta samanta, cazuta pe un sistem planetar vecin", care sa ne trimita sonde robot, la fel cum facem si noi. Chiar si asta ar fi deja un lucru extraordinar.
Stephen Hawking a declarat nu demult ca pamantenii ar avea o experienta amara in cazul in care vecinii nostri cosmici ar veni pe Pamant. Raspunzand provocarii lui Gevaerd de a comenta aceasta afirmatie, colonelul Sanchez a spus ca atunci cand cineva ca Hawking spune ca noi ar trebui sa fim prudenti in cazul confruntarii cu o civilizatie superioara noua, probabil ca stie ceva si nu spune aceste lucruri doar din senin. Gandul te duce automat la intalnirea pe care nativii americani au avut-o cu spaniolii. Atunci o civilizatie era mai avansata si puternica, iar cealalta era slaba si nepregatita. Asta este ceea ce s-a intamplat cu incasii, aztecii si mayasii. Cat despre venirea unei specii cosmice, totul depinde de obiectivele pe care ea le-ar avea fata de noi. Poate ca ar veni interesata de o cunoastere stiintifica, dar ar putea avea si ganduri de colonizare.
Gevaerd a adus in discutie si declaratiile facute de catre Monseniorul Jose Gabriel Funes, astronomul oficial al Vaticanului, care a spus ca extraterestrii exista si sunt fratii nostri, iar a nu recunoaste existenta lor ar insemna sa subestimam puterea creatoare a lui Dumnezeu. Sanchez aprecia ca o astfel de afirmatie denota ca biserica se gandeste ca e posibil sa nu fim singuri in Univers. Chiar si pentru oamenii de stiinta, este o atitudine prudenta sa admita imposibilitatea matematica de a fi unica civilizatie. Semintele care au crescut pe Pamant trebuie sa fi crescut, in acelasi mod, si pe alte planete din alte sisteme solare.