Criza financiara care afecteaza Romania, dar si fiscalitatea excesiva, au dus la o crestere fulminanta a numarului de infractiuni economice. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), numai cazurile de evaziune descoperite in primele noua luni ale anului au totalizat aproape trei milioane de lei, cu un milion mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Analiza facuta de politisti demonstreaza ca situatia a fost inregistrata in conditiile in care si constatarile politiei au crescut cu 50% comparativ cu situatia de anul trecut, din ianuarie si pana in septembrie fiind consemnate in judet 138 de cazuri de evaziune, adica un caz la doua zile. In majoritatea anchetelor, cei implicati au fost cercetati penal, 68 dintre anchete finalizandu-se cu propuneri de trimitere in judecata.
Explozia de infractiuni economico-financiare a dus si la cresterea numarului celor anchetati pentru evaziune. Astfel, potrivit analizei IJP, numarul persoanelor cercetate pentru asemenea fapte a ajuns de la 80 in 2009, la 124 in 2010, cresterea fiind asadar tot cu 50%. Insa, din prejudiciul calculat la peste 2,7 milioane lei, politistii au reusit sa recupereze doar putin peste 20%, adica 604.864 de lei. Inspectoratul de Politie a inregistrat si o explozie a grupurilor infractionale specializate pe contrabanda cu tigari, dupa cresterea TVA de la inceputul anului. Asa se face ca in primele noua luni din acest an au fost constatate 34 de infractiuni de contrabanda si au fost aplicate 2.790 de amenzi, in valoare de 976.520 de lei, fiind confiscate totodata si 174.326 de pachete de tigari aduse din Republica Moldova si Ucraina, care urmau sa fie vandute pe piata neagra din judet.