Jurnalul National : Astazi e ziua ta, Daciana Sarbu

Eurodeputata PSD, fondatoarea Asociatiei Scoala pentru Sanatate, Daciana Sarbu implineste astazi 37 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!"

In politica e mai putin importanta prietenia

"Cred ca e nevoie sa cladim in anii urmatori un sentiment puternic al apartenentei nationale"
"Am inceput anul cu optimism si cu planuri multe. Sfarsitul lui 2013 a fost foarte intens pentru mine - am lansat, prin asociatia pe care am fondat-o, un ghid de nutritie pentru parinti, educatori si copii, in care am grupat informatii utile despre hrana sanatoasa. Am primit deja foarte multe semnale pozitive si sper ca el va fi de folos cat mai multor familii si gradinite.
Sunt foarte pasionata de acest proiect de suflet pe care l-am initiat - Scoala pentru Sanatate ¬ pe care il vad ca pe o completare a activitatii mele in Comisia de Sanatate a Parlamentului European. E o asociatie prin care incercam sa-i ajutam pe parinti sa invete despre alimentatia sanatoasa, pentru a-si putea feri copiii de bolile generate de nutritie. E o tema importanta, fiindca hrana poate face diferenta intre un copil sanatos si unul bolnav, vulnerabil. In viitor acest impact se va vedea tot mai clar.
Politica romaneasca se schimba pentru ca si realitatile se modifica. In anii ’90 democratia romaneasca abia isi crea un drum, acum mecanismele democratice se maturizeaza. S-au schimbat generatii si mentalitati in 20-25 de ani. A contat enorm si aderarea la UE, care ne-a ajutat sa importam si de acolo mentalitati utile si sa invatam, ca tara. Cred ca in politica e mai putin importanta prietenia, ceea ce conteaza sunt convingerile si forta cu care fiecare se lupta pentru ele.
Alegerile sunt importante pentru ca prin ele se poate schimba viziunea despre prioritati si despre mijloacele pentru realizarea lor. Cred ca s-a vazut destul de clar ca, dupa alegerile din 2012, s-a schimbat radical filosofia guvernarii - de la politici de austeritate fara mila la reparatii sociale si politici de stimulare a cresterii. Sper ca alegerile europarlamentare sa schimbe, in PE, echilibrul actual de forte - de la dominatia PPE care se pronunta constant impotriva Romaniei catre forta mai mare a socialistilor, care mereu ne-au ajutat.
Au fost - inclusiv in Parlamentul European ¬ romani care au vorbit impotriva Romaniei si s-au bucurat cand tara lor era denigrata si criticata. Nu s-au gandit mai departe de interesul personal imediat. Cred ca e nevoie sa cladim in anii urmatori un sentiment puternic al apartenentei nationale. Sa fim mandri de ceea ce reprezinta Romania, de ce are mai bun si mai frumos. Eu am facut asta constant, le-am vorbit si le vorbesc strainilor despre valorile noastre, din cat mai multe domenii. Doar in acest fel ii vom face si pe straini sa vada mai ales ce e bun in Romania.
Romania este acum in plin proces de regenerare. Economica, dar si ca imagine si exprimare pe plan extern, si am incredere ca acest proces va continua. E nevoie ca efectele sale sa se simta cat mai curand si in viata de zi cu zi a romanilor, si treptat acest lucru se va intampla daca mentinem acest curs.
Pentru anul care tocmai a inceput, imi doresc sa avem liniste, sa ne bucuram de cei dragi si sa ne finalizam planurile."