Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Sistemul national de asigurari de sanatate trebuie sa reintre in normalitate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea de astazi as dori sa ma refer la disfunctionalitatile si dezechilibrele din sistemul national de asigurari de sanatate, precum si la nevoia de a corecta cat mai repede problemele aparute pentru a putea asigura functionarea normala a acestui sistem si finantarea corespunzatoare a serviciilor medicale.
In primul rand, nu cred ca este de bun augur faptul ca, la ora actuala, sistemul national asigurari de sanatate functioneaza fara o conducere clara si legitima, managementul de la toate nivelurile fiind asigurat doar prin presedinti-directori interimari.
Va reamintesc ca la inceputul lunii martie a acestui an, niciunul dintre candidatii pentru functiile de presedinti-directori nu a trecut examenul scris al concursului pentru ocuparea acestor functii, iar recent si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, domnul Vasile Ciurchea, si-a inaintat demisia din functie. Asadar, astazi, sistemul national de asigurari de sanatate este efectiv decapitat!
Casa Nationala si cele Judetene sunt institutii esentiale ale sistemului nostru de sanatate, iar disfunctionalitatile de la nivelul acestora afecteaza grav calitatea serviciilor medicale din tara noastra. Tocmai de aceea, interimatul de la varful sistemului, precum si de la casele judetene de sanatate trebuie sa inceteze cat mai repede pentru a se putea reintra in normalitate.
In al doilea, as dori sa va aduc la cunostinta un fapt mai putin cunoscut, dar care produce insa un grav dezechilibru la nivelul sistemului. Din bugetul national pentru investigatii paraclinice doar aproximativ 60% ajunge la pacientii din judetele Romaniei, unde cota de asigurati depaseste 90%, restul de 40% fiind directionat catre Bucuresti. Mai mult, bugetul repartizat unui asigurat din capitala este in acest an de 137 RON, iar cel al unui asigurat din provincie abia daca depaseste suma de 15 RON, in conditiile in care un set de analize de baza ajunge la 100 RON. Situatia este cu atat mai dezechilibrata cu cat in numeroase clinici de dimensiuni mai reduse fondurile alocate raman deseori necheltuite, in timp ce in clinicile mari se creeaza liste de asteptare foarte lungi spre nemultumirea pacientilor. In foarte multe judete ale tarii, fondurile pentru analizele compensate se epuizeaza de obicei inca din prima saptamana a lunii, iar persoanele cu probleme care nu apuca sa isi faca investigatiile raman deseori blocate pe liste de asteptare care se intind si pe 3-4 luni, cu riscul agravarii bolilor de care sufera acestia.
Avand in vedere gravitatea acestor probleme, consider ca este necesara o interventie urgenta a Guvernului pentru a se asigura, pe de o parte, functionarea normala a sistemului de asigurari de sanatate, de de alta parte, pentru o distributie echitabila a fondurilor pentru investigatiile paraclinice, precum si pentru imbunatatirea conditiilor generale din sistem astfel incat toate persoanele asigurate care au probleme medicale sa poata primi ajutorul necesar cat mai repede posibil.