Jurnalul National : Tigara ucide lent, dur si sigur. In lume, in fiecare an, tabagismul provoaca aproximativ 6 milioane de decese (Autor: Magda Marincovici)

Epidemia mondiala de tutun ucide in fiecare an aproximativ 6 milioane de persoane, dintre care peste 600.000 sunt nefumatoare, victime ale tabagismului pasiv, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un amplu comunicat consacrat Zilei mondiale fara tutun (31 mai). Si daca nu se iau masuri drastice, de urgenta, aceasta epidemie va provoca peste opt milioane de decese anual in perspectiva anilor 2030, dintre care mai mult de 80% vor fi inregistrate in tarile cu PIB modest si mediu. La ora actuala, la nivel mondial, tabagismul ucide un adult din sase si, culmea este principala cauza de deces pe care omul o poate evita. Studiile arata ca putine persoane cunosc riscurile specifice tabagismului asupra sanatatii. Astfel, o ancheta efectuata in China in 2009 scoate in evidenta ca in aceasta tara doar aproximativ 30% dintre fumatori stiu ca tutunul cauzeaza cardiopatii coronariene si accidente vasculare cerebrale. Majoritatea fumatorilor care cunosc consecintele tabagismului isi doresc sa se lase de fumat.
In Romania, prevalenta fumatului in 2011, din datele Global Adult Tobacco Survey (GATS), studiu coordonat de Ministerul Sanatatii, este, la adult, de 26,7%.
Doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat si expert pentru controlul tutunului la OMS, ne avertizeaza ca fumatul constituie cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele prin bronsita si emfizemu si a aproximativ 25% din decesele prin boli cardiovasculare. "Statistic, cancerul reprezinta atat in lume cat si in tara noastra a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Riscul de cancer la fumatorii activi dovediti biochimic a fost de 7,8 ori mai mare fata de nefumatori si este la fel de mare la barbati ca si la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauza de mortalitate prin cancer in lume (17% din neoplasmele la barbati si 12% la femei)" , subliniaza dr. Magdalena Ciobanu.
In acest an, Ziua Mondiala fara tutun are ca scop interzicerea publicitatii, promovarii si sponsorizarii produselor din tutun. Aceste masuri sunt orientate in special in directia protejarii generatiilor actuale dar si viitoare de consecintele dezastruoase ale tabagismului asupra sanatatii si, de asemenea, de flagelul pe care tabagismul il reprezinta pentru societate, mediu si economice, precum si de expunerea la tabagismul pasiv.
Campania anti-tabac din acest an are ca obiectiv principal incurajarea tarilor de a aplica articolul 13 al Conventiei-cadru si directivele referitoare la interzicerea la nivel global a publicitatii tutunului, promovarii si sponsorizarii cu scopul de a determina ca un numar cat mai mare de persoane sa renunte sau sa nu cada in capacana acestui viciu.
Tutunul ucide jumatate dintre cei care fumeaza
*Epidemia de tabagism ucide aproximativ 6 milioane de persoane anual. Peste 5 milioane dintre acestea fumeaza sau au fumat si peste 600.000 sunt nefumatori, expusi fumatului pasiv
* In absenta masurilor de urgenta, numarul anual al deceselor provocate de tutun ar putea fi de peste 8 milioane de acum pana in 2030
* Peste 80% din miliardul de fumatori la nivel global traiesc in tari cu venituri mici si medii
Chiar daca in unele dintre aceste tari tabagismul pierde teren, totusi la nivel global consumul total de produse din tutun este in crestere.