revistamagazin.ro : Reintoarcerea globurilor de foc (Autor : DAN D. FARCAST

La sfarsitul anilor 1940 si la inceputul anilor 1950, pe teritoriul Statelor Unite, mai ales in sud-vest, s-au observat multe "globuri de foc verzi", cu un comportament foarte diferit de cel al meteoritilor sau al altor fenomene ceresti. Autoritatile militare si de informatii chiar au avut un proiect ultrasecret, menit sa descopere cauza lor. Dar, dupa un timp, numarul acestora a scazut semnificativ. Totusi, din filmele facute de NASA a fost recent dezgropat un fragment, pe care se vede un glob de foc verde urmarind o nava spatiala americana. O alta inregistrare, luata din spatiu, arata un astfel de glob iesind din spatiul atmosferic terestru catre spatiul cosmic.
Iata ca, asa cum anunta ufologul Anthony Bragalia, si in primavara anului 2012 s-a realizat un film, despre care s-a stabilit ca reproduce un caz autentic, infatisand un glob verde care trece lent, cateva minute, examinand parca, de sus, un grup de martori surescitati. Obiectul pare material, dar este inconjurat de halo luminos "de energie" care pare sa ia forma de diamant. Alte rapoarte recente, bine documentate, arata globuri de foc verzi schimbandu-si permanent forma si "urmarind" observatorii lor. Comportamentul lor era atat de clar nenatural si nemaivazut incat s-a tras concluzia ca aceste fenomene sunt, fie si in parte, inteligente si capabile sa imite mediul pe care-l traverseaza, voluntar, cu un obiectiv care ne ramane necunoscut.
Astronomii sunt convinsi ca termenul de "globuri de foc verzi" descrie un fenomen atmosferic natural. Uneori, meteoritii care intra in atmosfera pamanteana, avand o masa si viteza depasind anumite valori, creeaza o "unda de soc" suficient de fierbinte pentru a genera un glob de foc. Culoarea verde este cauzata in parte de oxigenul ionizat, intr-un mod asemanator cu ceea ce se intampla in aurorele boreale verzi. Cercetari recente facute la Universitatea Queensland din Australia, sugereaza si o posibila conexiune cu fulgerele globulare, care sunt si ele fenomene electrice.
Exista insa si rapoarte de globuri luminoase care sunt altceva decat meteoriti sau fulgere globulare si care nu pot fi explicate la ora actuala prin fenomene atmosferice ori celeste cunoscute. Acestea au fost semnalate, oficial si stiintific, pentru prima data, de astronomul Dr. Lincoln LaPaz. El a demarat cercetarea "globurilor de foc verzi" folosind echipamente scumpe si sofisticate, inclusiv o instalatie plasata la doar 30 de mile de locul presupusei prabusiri OZN de la Roswell. Autoritatile militare erau deosebit de ingrijorate ca aceste "globuri" erau observate mai ales in zonele unde se concentrau rachete si arme nucleare, astfel ca s-a organizat chiar si o conferinta ultrasecreta privind aceasta problema, incluzand minti precum cea a Dr. Edward Teller, "parintele bombei cu hidrogen". Opiniile participantilor au fost insa atat de diferite incat nu s-a putut trage nicio concluzie.
LaPaz a declarat, in particular, astronomului Dr. J. Allen Hynek, cel care lucra atunci pentru proiectul Blue Book al Air Force, ca anumite caracteristici anormale ale "globurilor", caracteristici care nu au fost niciodata intelese, nici de el nici de oficialitati, au probabil o origine "artificiala". O anumita clasa de "globuri de foc verzi" a rezistat tuturor incercarilor de explicare a traiectoriilor filmate ori de gasire a meteoritilor care le-ar fi putut genera. Intre altele, "globurile" din aceasta clasa:
- apar in numar mare doar in anumite zone geografice ori in locatii militare foarte "sensibile";
- apar episodic si dispar simultan, doar pentru a se revela din nou, impreuna, dupa multi ani;
- nu emit o coada de fum, ca meteoritii (desi uneori au cozi neobisnuite),
- schimba directia de mers brusc si uneori abrupt si in unghiuri ascutite, ceea ce un meteorit nu poate face;
- nu au niciodata puncte de impact si nu lasa nicio urma de niciun tip privind coborarea la sol;
- nu cad rapid si uneori isi schimba viteza, fiind in stare sa "manevreze" mult mai incet decat meteoritii sau alte obiecte care intra in atmosfera;
- poseda o coloratie verde "lime" care nu se regaseste la niciun alt fenomen ceresc.
Aceste caracteristici anormale l-au lasat perplex atat pe LaPaz cat si pe alti oameni de stiinta care au urmarit rezultatele proiectului. Bragalia se intreaba ce ar fi spus acestia daca ar fi avut acces la recentele filmari, in care "globurile" etaleaza si alte caracteristici, si mai inexplicabile, cum ar fi:
- au traiectorie ascendenta, iesind din atmosfera in spatiul cosmic;
- insotesc si urmaresc astronautii;
- plutesc in tacere, nemiscat, parand chiar ca observa martorii aparitiei,
- isi pot modifica forma.
In mai 2012 cercetatorul Wilbur Allen, profesionist al fotografiei si fost angajat, ca inginer, la Casa Alba, a facut o expunere la o conferinta de mai mica anvergura organizata de Dr. Edgar Mitchell, astronaut care a pasit pe solul lunar. Allen a prezentat si un scurt fragment de film care a trecut in mod neasteptat de cenzura NASA. Filmul, facut in cadrul misiunii Apollo 7, in 1968, arata clar un "glob de foc verde" iesind din atmosfera pamanteana, dupa care pleaca in spatiu, unde a fost fotografiat de astronauti. Allen s-a referit si la un alt film facut de astronauti, implicandu-l pe Buzz Aldrin, cu imaginea unei "globuri de foc verzi" in spatiu.
Pe 9 octombrie 2011, un cetatean din Chicago a filmat, in prezenta unor prieteni, un "glob de foc verde" care a luat la un moment dat aspect de diamant. Obiectul are in mod clar o structura; pare sa fie facut din materie solida, inconjurata de un soi de "energie". Aparitia aeriana luminoasa, de o culoare verde eterica, inconjurata de un halo "violet electric", isi schimba permanent forma.
Bragalia isi insoteste articolul cu un mare numar de trimiteri la filmele la care se refera, astfel incat cititorul se poate convinge singur de aceste caracteristici. El noteaza ca la organizatia americana MUFON (Mutual UFO Network), dedicata ufologiei, s-au primit si in 2012 rapoarte privind acest fenomen. El citeaza in acest sens o observatie din ianuarie, in care mai multi martori din New Mexico au vazut un astfel de "glob" coborand spre ei, dupa care, in mod remarcabil, si-a schimbat traiectoria, ramanand sa zboare la o anumita inaltime. Aici si-a schimbat forma din cea de "glob" intr-un "V" nu foarte luminos, dupa care a disparut.
In martie 2012, un cuplu sot-sotie, din Florida, astronomi amatori, care au observat numerosi meteori, au fost surprinsi sa vada un glob luminos trecand foarte aproape de ei, cu viteza unui avion de mici dimensiuni, fara ca luminozitatea sa sa varieze ori sa clipeasca.
Fugitiv si ascuns, evaziv si secretos, ne lasa sa-l zarim, eventual chiar sa-l filmam, dar niciodata sa punem mana pe el". Acesta a fost si marele regret al Dr. LaPaz. El spunea: "nu a fost ceva natural"; actiona cu abilitate; parea ca intelege si discerne. Putem doar specula ca ar fi un glob de lumina care simte, o sonda, o nava. Dar nu vom fi niciodata siguri. Unicul lucru cu adevarat cert este ca fenomenul real si ca secretele sale ne vor fi dezvaluite doar daca si doar atunci cand el insusi va dori aceasta.
In completare, mai reproducem un raport din colectia de intalniri stranii, din 2012, a ufologului american Albert S. Rosales.
Pe 20 iunie 2012, la ora 00:15, undeva in statul Maine, dupa o zi foarte calda si umeda, un cuplu a ales racoarea noptii pentru a se plimba. Dupa ce s-au asezat pe parapetul unui pod, la un moment dat, au vazut venind niste lumini. Apoi, peste vreo ora, au remarcat ca toate zgomotele obisnuite disparusera; nu se auzea nicio pasare, niciun greier... Nu erau departe de casa si sotul a zarit in curtea lor ceva care misca. Pentru ca avea pe corp pete albe, s-a gandit ca e un sconcs. S-a sculat si s-a apropiat pentru a-l vedea mai bine. Ciudatenia a emis atunci o lumina. El si-a chemat sotia. Cand aceasta s-a apropiat, lumina s-a intensificat. Cand ea a ajuns la circa 4-5 metri, lumina a devenit si mai stralucitoare. Simtindu-se amenintati, cei doi s-au retras. Dupa circa douazeci de minute, au incercat sa se apropie din nou. Atunci "de nicaieri" a aparut o a doua lumina, care se plimba intr-o parte si cealalta fata de prima. Cei doi au vrut sa se retraga din nou, dar luminile s-au luat dupa ei. Cand erau cam la 13 metri, cuplul a intrat rapid in casa.
In noaptea urmatoare s-a repetat momentul de "tacere", cand nu se mai auzea niciun zgomot ambiant. In timp ce cuplul se indrepta spre pod, sotul a observat o forma lunguiata "foarte alba" traversand cerul in viteza, de la vest spre est, catre ocean. Pe partile obiectului el a vazut "tentacule care, in timpul zborului, se deplasau dintr-o parte in alta". Dorind sa vada daca gaseste o informatie, el si-a consultat IPad-ul. Cand si-a ridicat capul, a vazut in curtea sa aceeasi lumina pe care o urmarise si noaptea trecuta, doar ca acum era mai putin intensa.