Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: 25 Noiembrie, o zi pentru sanatatea, nu doar fizica, a tuturor femeilor. Puteti citi in continuare textul integral al declarartiei politice.
Pe 25 noiembrie marcam Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, iar scopul semnalarii acestei zile, una importanta, daca privim cu macar un dram de atentie in corpul social romanesc, este tocmai focusarea asupra urgentei si importantei problemelor legate de acest fenomen. Ne place sau nu sa recunoastem, traim in tara in care inca exista mentalitatea ca femeia trebuie batuta, uneori pentru simplul motiv ca, daca nu stii tu, stie ea de ce. Inca traim in tara in care femeilor li se pare normal sa fie abuzate, psihic sau fizic, apeland la ajutor doar atunci cand nu mai rezista sau atunci cand le este pusa viata in pericol. Sau nici atunci, daca ne gandim la numeroasele stiri de prima pagina in care aflam, socati - oare de ce?! - ca o tanara a fost violata sau o femeie a fost injunghiata sau impuscata de catre partener.
Un studiu al OMS asupra a 24.000 de femei din 10 tari arata ca 55% dintre femeile care au fost abuzate fizic de parteneri nu au contactat niciodata politia, adaposturile sau centrele de consiliere pentru a cere ajutor. Stigmatul si frica le impiedica sa ceara ajutor si sa-si refaca viata. Sa reamintesc: radacinile violentei impotriva femeilor se afla in inegalitatea de gen si in discriminare, doua racile inca persistente. De altfel, este un cerc vicios. Femeile si fetele care sunt marginalizate sau traiesc in saracie au un risc crescut de violenta. Pe de alta parte, violenta exacerbeaza discriminarea de gen, limitand participarea femeilor in societate si impingandu-le, invariabil, in saracie. Am vazut ravagiile de violenta impotriva femeilor si am realizat cat de mare este diferenta intre tinerele si femeile care au posibilitatea sa-si exploateze potentialul, incurajate de familie, si cele care traiesc in teroarea de a fi agresate ori de cate ori isi doresc mai mult pentru ele si pentru familiile lor.
Stimati colegi, violenta impotriva femeii este o problema de sanatate publica; naste probleme sociale si economice. Violenta destrama familii, uneori cu repercusiuni psihologice grave asupra copiilor, degradeaza nivelul de trai, naste instabilitate. Stim cu totii ca, pe toate planurile, femeile sunt esentiale pentru sanatatea si bunastarea copiilor lor, a familiilor, a comunitatii in ansamblu. S-a demonstrat ca investitiile in femei au efect pozitiv si de durata cu privire la toate aspectele legate de dezvoltarea si educatia copiilor, dar si in dezvoltarea economiei si a societatii. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, femeile trebuie sa traiasca fara violenta, pentru ca violenta asupra femeii se regaseste la toate nivelurile de educatie, in fiecare clasa sociala si economica.
Am facut pasi importanti in constientizarea acestui fenomen si in luarea unor masuri de protectie, dar mai avem inca mult de lucru. De aceea, trebuie sa imbunatatim modalitatile de prevenire, pe cele de protectie a victimelor violentei si in special masurile de sanctionare a celor care se fac vinovati de violenta asupra femeii. De aceea, aceasta zi este un bun prilej pentru a aduce in centrul atentiei aceasta problema si de a ne angaja ca vom face tot ce depinde de noi, in plan legislativ, pentru o societate viitoare, cat mai apropiata noua, lipsita de acte de violenta impotriva femeilor.