Senatorul Daniel Savu: Frica pazeste mosia, parcul si afacerea de la Nana

Elenei Udrea ii este frica de consecintele dezvaluirilor de la Nana, mai ales ca, potrivit informatiilor din spatiul public, alocarile de fonduri in calitate de ministru interimar al Mediului (prin care s-au dat bani si pentru parcul de la Nana) sunt cam singurele pe care le-a semnat. Vinovatia asumata a determinat-o sa mearga la Nana, pentru a demonstra ca n-a dat banii degeaba. Greseala esentiala, care a generat tipete la televizor (au fost imagini incredibile, cu Elena Udrea tipand in microfon), dar si agresarea unei batrane care nu dorea decat sa fie auzita ca nu are nevoie de parc, ci de canalizare.
Ce nu ne-a spus insa Elena Udrea este ca banii pe care i-a dat au ramas tot in partid la vremea respectiva, pentru ca un lider local PDL a fost cel care a incasat cele 100 de milioane ca sa construiasca parcul. Si tot Elena Udrea a recurs in mod premeditat la folosirea unor invective socante la adresa lui Victor Ponta, si in general a PSD-ului, tactica pe care o regasim de altfel in toate aparitiile publice ale lui Basescu Traian. Chiar si pentru el, frica naste agresivitate.
De ce Udrea si Basescu folosesc intentionat un astfel de limbaj ?
• Orice om de bun simt, in momentul in care constata ca nivelul declaratiilor a scazut atat de mult (cei doi sunt varful de lance, dar fenomenul se extinde la mai multi lideri de dreapta) se indeparteaza de subiect, pentru ca, intr-adevar, nivelul de suportabilitate pentru violentele de limbaj are totusi niste limite. Si astfel scopul este atins. Cat mai putini alegatori trebuie sa stie si sa inteleaga strategia, care bineinteles nu a fost folosita doar la Nana.
• Agresivitatea discursului din aceasta perioada poate deturna atentia de la practici de influentare si santaj, cu care ne obisnuisem pe vremea cand PDL-ul si Elena Udrea erau la guvernare. Spre exemplu, pentru protejarea investitiei in terenurile de la Nana si pentru linistea partenerilor de afaceri Basescu-Udrea, ar fi mult mai bine ca publicul sa nu acorde atentie faptului ca functionarii din Primaria Nana s-au simtit obligati, drept multumire pentru parc, sa faca demersurile necesare pentru a aduna parcela langa parcela, astfel incat sa formeze intreaga mosie.
Vreau sa le spun celor scandalizati, pe buna dreptate, de nivelul sub orice limita al dezbaterilor din aceasta perioada ca - din pacate - subiectul Nana este despre campania electorala generala din acest an, oricat de socant ar parea. O privire atenta asupra tuturor declaratiilor si strategiilor prin care protagonistii incearca sa abata atentia de la substratul de coruptie al afacerii dezvaluie de fapt un mod de a face politica pentru toti cei din sistemul creat de Basescu Traian. Inclusiv la europarlamentare, orice vot pentru partidul girat de Basescu inseamna de fapt perpetuarea acestor practici prin care functia publica este folosita in interese private de afaceri. Semnalele despre unificarea dreptei dupa europarlamentare implica insa si o responsabilitate egala pentru toate partidele care se orienteaza in aceasta directie. De ce nu vedem, spre exemplu, candidatii din fruntea listelor de la PDL sau PNL pronuntandu-se pe acest subiect ? De ce nu ne vorbeste doamna Macovei despre coruptia de la Nana ?