Dietele prea severe te ingrasa. De ce se pun kilogramele la loc?
Vreti sa slabiti repede, ca sa intrati din nou intr-o rochie de ocazie, pentru un eveniment special sau pur si simplu nu vreti "sa pierdeti timp" cu o dieta care va ajuta sa dati jos doar cateva sute de grame pe saptamana si apelati la cure extreme si rapide? Nu e cea mai stralucita idee. S-ar putea ca tot atat de repede pe cat ati slabit sa va si ingrasati. Efectul yo-yo e, din pacate, o realitate.
Se stie ca, in medie, un barbat are nevoie de 2.000-2.500 de calorii pe zi, in vreme ce unei femei ii sunt necesare 1.700-2.000 de calorii. Din dorinta de a slabi cat mai repede - indiferent de motiv si de tinta propusa - multe persoane reduc drastic aportul caloric, apeland la o dieta bazata in special pe fructe si legume, care au foarte putine calorii. Stomacul se umple, foamea e alungata, iar caloriile sunt mult sub nivelul necesar. De obicei, se apeleaza la "meniuri" cu pepene verde (25 calorii/100 g), pepene galben (26), piersici (45), mere (67), ardei gras verde (17), ardei gras rosu (39), castraveti (19), rosii (20), conopida (30), varza alba (33), vinete (24). Este adevarat ca fructele si legumele sunt absolut necesare si benefice in dieta noastra. Insa consumand exclusiv aceste alimente, putem ajunge la un dezechilibru nutritional, pentru ca fructele si legumele sunt bogate in minerale si vitamine si carentiale in proteine.

Adolescenta si dieta nu merg mana in mana
Din nfericire, pentru a scapa de kilogramele in plus, multe persoane apeleaza la aceste diete severe. Partea feminina este mult mai interesata de curele de slabire si, din pacate, tot mai multe adolescente apeleaza, fara controlul unui nutritionist, la astfel de diete (care in unele cazuri nici nu sunt absolut necesare, cata vreme nu este vorba de obezitate, ci doar de o moda raspandita intre eleve de liceu. Regimurile hipocalorice sunt contraindicate persoanelor in crestere, iar cei/cele care apeleaza la ele isi expun sanatatea la riscuri foarte mari.

Stresul oxidativ generat de dieta
Trebuie stiut ca regimurile hipocalorice genereaza stres oxidativ - distrugerea celulelor de catre radicalii liberi - mai ales daca in perioada in care consumam putine calorii depunem si efort fizic. Stresul oxidativ poate avea consecinte grave pentru organismul uman, incepand de la slabirea sistemului imunitar si nervos, favorizarea bolilor cardiovasculare, a bolilor de ficat si terminand cu cancerul. Stresul oxidativ contribuie de asemenea la imbatranirea precoce (chiar si in cazul unor organisme foarte tinere, in crestere).

Numarul de Aur
Pentru a preveni toate aceste probleme, singura recomandare ramane: o dieta echilibrata. Ce ar insemna asta? "Numarul de Aur", in cazul oricarui tip de regim alimentar (corect) este acesta: 30% grasimi, 40% proteine animale si vegetale si 30% carbohidrati. Atentie, insa! Aportul de carbohidrati nu trebuie asigurat din zaharuri rapide (dulciuri rafinate), ci din cereale integrale, fructe si legume.

Kilogramele se pun la loc
Cei care apeleaza la regimuri hipocalorice slabesc destul de rapid - uneori, chiar, "miraculos" - insa risca sa devina anorexici. In acelasi timp, este fapt dovedit ca, in momentul in care renunta la dieta pun la loc rapid kilogramele pierdute. De aceea, dietele hipocalorice trebuie urmate numai sub supravegherea nutritionistului. Efectul yo-yo este spaima oricarei persoane care se afla la dieta. Daca vreti sa nu va mai intalniti cu acest "bau-bau", atunci trebuie sa alegeti o dieta echilibrata. Aveti un eveniment la vara si vreti sa purtati o anumita rochie, incepeti cura de slabire din iarna, nu cu o luna inainte. Vorba romanului, "incet, dar sigur", ajungi la locul dorit. Si parca mai era o vorba buna de amintit aici: "cu rabdarea treci marea". Cura de slabire trebuie sa se transforme, discret, intr-un stil de viata sanatos si nu sa fie un moft sau un "vaj".

Cate ceva despre caloriile "rele"
Poate ca asociati expresia "sunt grasa!" cu grasimile (lipidele) din organism si, mai ales, cu orice fel de grasime pe care o mancati. Ei bine, nu toate graimile sunt rele si, oricum, cu grasimi 0 (zero) nu se poate trai. Organismul are nevoie si de lipide. Important e de unde le luam si in ce cantitate. Grasimile au rolul de a oferi energie in procesele metabolice si in activitatea fizica si mintala. Retineti doar ca grasimile au, in medie, 9 calorii/gram (spre deosebire de zaharurile din dulciu si produse de patiserie care au 4 calorii/gram), pentru a face o balanta corecta a ceea ce mancati.
Pana si alcoolurile au calorii, mai mult decat zaharul si aproape tot atat de mult ca si grasimile: 7 calorii/ml. Cu cat sunt mai tari, bauturile alcoolice, cu atat au mai multe calorii. Numai ca in cazul lor pericolul e dublu. Pe de o parte, organismul primeste calorii, pe de alta parte... nu primeste nimic altceva; mai mult, chiar, i se ia! Alcoolul nu arde lipidele din organism, ci vitaminele si proteinele, dezechilibrandu-ne si mai mult.
Sursa: Felicia