Moshemordechai.ro: Da’ noi azi nu mai protestam putin?

Relatia noastra cu statul a devenit, cumva, usor rezumabila, fara acolade, ghilimele sau note de subsol: dumnealui statul se sterge de naduseala pe noi, iar noi ne proptim mainile in sold, ca precupetele, si protestam, topind vocalele intr-o sonora si prelungita huiuiala. Asa functioneaza democratia mutant cu care ne jucam noi de ani buni.
Orice ciumete, devenit demnitar, cu leafa de la stat carevasazica, masina ecologica la dispozitie, care nu merge cu benzina, ci cu bani publici si telefon de la buget, isi scutura matreata de pe reverul sacoului, isi drege vocea, apoi, cu o voce brusc transpirata de greutatea functiei, purcede la cuvenita si randuita mustruluiala a boilor de cetateni care nu pricep nimic din sofisticatul balet cu struti si hipopotami al guvernarii. Cum schimba treningul de angro cu sacoul demnitarului, ciumetele devine competent in orice, gures, are o poza superioara si e mereu iritat de indaratnicia magarilor astia de cetateni, care nu pricep ca putoarea pe care a proptit-o intr-o functie publica bine platita, derbedeul pe care l-a infipt el prin nu stiu ce comisie de privatizare sau smecherul cu care face el tot felul de invarteli, toti astia sunt parte a unui plan complex, bine ticluit, de propasire a capitalismului la litru si revarsare a cacalau de bunastare peste tara. De fapt el nici nu mai spune "cetateni". Pentru ca, devenit demnitar, deci important, competent si cu un IQ dilatat spontan, ciumetele are dictia alterata, e mai afectat, strapuns de fior metafizic, tulburat de tavanul vazduhului, pe care il atinge cu crestetul, ba daca vrea poa’ sa dea cu destul in el, iar atunci, cum ziceam, in mod natural, dictia i se schimba, in loc de "cetateni" rosteste suierat "setaseeeni", in loc de "tara" spune "tera", iar in loc de "noi" spune "eu". Acesta din urma nici nu mai e un defect de dictie, ci o introducere a dreptului penal in discutie.
Ciumetele are grija sa iti aminteasca mereu ca ai datoria, ca setasean, sa votezi, sa iti platesti taxele si sa te duci dracului. Si sa taci. Daca, totusi, te mananca in cur si te trezesti vociferand, protestand aiurea, ca boul, crezand ca e vreo mare isprava, atunci ciumetele o sa constate, ranjind cu gingiile la vedere, ca e dreptul tau, ca asa e in democratie. Cu alte cuvinte, te anunta, intr-un limbaj corect politic, ca i se rupe. Nu se stie ce, dar i se rupe. Pana atunci i se falfaia, dar de atata falfait a inceput sa i se rupa. Si cu asta basta. Raporturile sunt clare. Tu estisetasean, deci bou prin definitie, iar nimic din ce faci sau spui nu schimba asta. El e ciumete, deci competent, intelept si echipat cu viziune, asa ca poti sa-l pupi in cur sau sa te duci dracului. Sau sa protestezi, ca e tot aia.
De partea astalalta, cetateanul, tampit si ignorant, nerealizand ca a devenit, de fapt, setasean, o tine langa cu damblalele lui, citand din constitutie, invocand principii, stand rebegit in ploaie si ingaimand tot felul de parascovenii despre tara (boul nu stie ca acum e "tera"!), dreptate, prosperitate si alte rahaturi. Pe urma i se alatura inca un nedumirit, apoi altul si mormaiala devine un fel de protest. Ciumetii nu se cruta si tin lant cu prostiile si borfasiile; dincoace, cetatenii-setaseni ii dau si ei cu goarna, protestand abitir, in oftica buletinului meteorologic, doar-doar s-o vedea in Schengen ca ne-am prins cum e cu democratia.
Prisosul de grozavii ale puterii, firesc, naste o inflatie de proteste. In inflatie valoarea s-a dus naibii, dar nu conteaza. Constiincios, sarguincios, cetateanul protesteaza zilnic, ca i-a zis lui ciumetele devenit demnitar ca asa e in democratie. Si deocratia trebuie aparata, pentru ca, nu e asa, altfel ne asteapta dictatura, chestia aia urata, in care ciumetele face ce-l taie capul, iar noi nu mai avem voie sa protestam. Dar ciumetele face si acum ce-l taie capul. Si nu e doar unul. Asa ca musai, dar musai, sa o tinem tut cu protestele ca altfel se duce dracului democratia, monser. Si de noi depanda! Juma de conditie e deja indeplinita, dictatura pandeste de la demisol, asa ca: Setaseni! Nu va lasati! Protestati zilnic, pentru ca trebuie sa pastram terei democratia! Vivat!
Acesta nu este un pamflet. Nu stiu ce mama dracului este.