Senatorul Octavian Liviu Bumbu a sustinut, in plenul Senatului, o declaratie politica cu titlul "Noi oportunitati pentru zonele defavorizate de munte", pe care o puteti citi in continuare.

De prea multe ori auzim vorbindu-se despre cat de saraci suntem! Si tot de atatea ori m-am gandit ca noi acceptam si ne insusim aceasta "sugestie" pana cand vom deveni cu adevarat foarte saraci! Pe de alta parte, despre romani se spune ca sunt inteligenti. Va propun sa punem fata in fata aceste doua constatari si sa vedem daca putem sa schimbam mesajul proverbului romanesc "branza buna in burduf de caine".
Se tot vorbeste despre zonele defavorizate ale Romaniei, indeosebi despre cata saracie exista in unele zone de munte, precum si de numarul mare de gospodarii taranesti, care dupa opinia unora atarna ca o "piatra de moara" de gatul economiei nationale. La prima vedere oricine ar fi tentat sa afirme ca aceasta este realitatea, ca trebuie sa investim mult pentru a schimba fata lucrurilor sau ca trebuie sa "incurajam" micile gospodarii taranesti sa renunte la traditie, adica mai pe romaneste spus sa devina asistati sociali sau sa plece in lume. Ori, a renunta la traditie si a indemna oamenii locului sa se schimbe "peste noapte" echivaleaza cu o lipsa crasa de viziune politica.
Avem obligatia morala sa gasim solutii pentru a transforma inteligent aceasta aparenta saracie intr-un atuu incontestabil. Cum putem face acest lucru?! O putem face daca observam ca, din ce in ce mai mult, oamenii de pretutindeni se indreapta spre zone cat mai naturale, locuri linistite, autentic traditionale unde oamenii traiesc in deplina armonie cu mediul inconjurator. Si ar trebui sa mai vedem ca oamenii doresc din ce in ce mai mult sa se hraneasca sanatos, sa manance cat mai natural, fara adaosuri de tot felul, care sa aiba gust de la natura si nu de la potentiatorii de gust creati in laboratoarele de chimie. Unde credeti ca putem gasi toate acestea?! Raspunsul meu este fara echivoc: le gasim in zonele defavorizate, in zonele unde saracia este omniprezenta, acolo unde se practica o agricultura ca acum cateva secole. Acesta poate fi asul nostru din maneca, pentru ca asemenea locuri sunt pe cale de disparitie in Europa, dar din ce in ce mai apreciate ca urmare a schimbarii de perceptie privind valorile culturale si traditionale ale vechiului continent. Agricultura din zonele de munte din tara noastra nu a fost supusa procesului de chimizare, nu s-au folosit niciodata pesticide. Avem areale intregi libere de poluare chimica, lipsite de industrie, zone cu adevarat ecologice, dar care nu sunt legal recunoscute. Cu putin efort, putem transforma inteligent aceste oaze ancestrale intr-un brand de tara, si implicit intr-o sursa de bunastare pentru localnici.
In acest context, vin in fata dumneavoastra cu propunerea de a solicita Ministerelor agriculturii si mediului sa elaboreze un pachet legislativ, in acord cu reglementarile europene in domeniu, astfel incat sa se poata delimita si identifica aceste areale, pe care sa le declaram prin lege zone ecologice, libere de poluare chimica. De asemenea, produsele agricole din aceste zone trebui sa beneficieze, in virtutea legii, de certificarea ca produse ecologice daca la obtinerea lor sunt respectate conditiile impuse prin pachetul legislativ respectiv. Trebuie sa devenim constienti de faptul ca nimeni nu va gandi si nu va actiona in locul nostru. Daca vom proceda astfel, vom avea cel putin doua mari avantaje:
- Putem crea o marca de tara prin recunoasterea valorii acestor zone ecologice, care vor echivala cu un "eden" european, ceea ce va determina constientizarea localinicilor cu privire la importanta socio-economica a zonelor in care traiesc;
- Prin recunoasterea prin lege a zonelor ecologice se pot simplifica procedurile administrative de certificare a produselor ca ecologice prin trecerea de la contractarea individuala a serviciilor de inspectie si certificare la contractarea acestor servicii pe forme asociative.
Cu permisiunea dumneavoastra as incheia asa cum am inceput, si anume tot printr-un proverb: "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista". Dumnezeu ne-a binecuvantat cu multe bogatii si inteligenta, mai trebuie doar sa actionam cu credinta in interesul acestui popor.