Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Codul etic al profesorilor ", pe care o puteti citi in continuare.

Zilele acestea, Codul etic al profesorilor se afla in curs de finalizare. Doresc sa imi exprim incantarea ca acest cod va aparea in sfarsit, mai ales in conditiile in care necesitatea sa este foarte mare.
Imi doresc ca efectele acestui Cod etic sa fie cele scontate, apreciind munca depusa la realizarea sa si speram cu totii ca aspectele negative din sistemul de invatamant sa inceapa sa fie eliminate, pe masura ce acest Cod va intra pe deplin in vigoare.
As dori insa sa va vorbesc despre un aspect particular al acestui Cod etic al profesorilor. Am observat ca peste tot in spatiul mediatic, de la presa scrisa si pana la mediul online, s-a pus un mare accent pe restrictiile cadrelor didactice. Dupa parerea mea, s-a pus de fapt un prea mare accent pe acestea, fara a se sublinia cu adevarat importanta aspectului sigurantei profesorilor si a demnitatii acestora.
Nu de putine ori auzim reportaje si situatii in care se inregistreaza reactii violente din partea elevilor, in care se aduc jigniri si injurii severe la adresa profesorilor. Dascalii ar trebui si ei sa fie protejati la scoala, caci de integritatea lor depinde calitatea si finalitatea actului educational.
Nicaieri nu vad discutandu-se despre protectia cadrelor didactice, iar acest lucru ar trebui cu siguranta remediat.
In la fel de putine ocazii vad discutandu-se si despre stimularea dascalilor, caci ei trebuie continuu incurajati si sprijniti pentru a se dezvolta si de a imbunatati activitatea predarii si invatarii.
De asmenea, am observat ca se pune un accent deosebit pe faptul de a nu se da meditatii propriilor elevi, iar conflictul in cauza este unul cu adevarat real, a carui interzicere o sustin. Dar haideti sa nu alocam atat de mult spatiu unui fapt foarte clar si usor de reglementat, caci drepturile profesorilor nu trebuie sa fie inferioare restrictiilor pe care acestia le au la scoala. De asemenea, exista anumite prevederi in Cod care pot lasa prea mult loc interpretarii, prin ele putandu-se ajunge la abuzuri in anumite situatii.
Este necesar ca acest Cod etic sa fie extrem de bine pus la punct inainte de a intra in vigoare, pentru ca prin aplicarea acestuia sa se contureze toate situatiile si aspectele ce trebuie preintampinate.
Dragi colegi, sa nu uitam ca echilibrul si bunastarea generatiei de maine se afla in mainile cadrelor didactice si sa le dam acestora tot sprijinul pe care il merita si de care au atat de mare nevoie pentru a-si desfasura activitatile in deplina demnitate si siguranta.