JURNALUL NATIONAL: Romani amenintati direct de Ebola (Autori: Magda Marincovici si Dan Constantin)
Isterie la Praga din cauza a trei suspiciuni de infectie Ebola neconfirmate
In tarile din vestul Africii, zona atinsa sever de epidemia de Ebola, lucreaza si romani. Un ofiter superior roman din BRIGADA 8 LAROM, care si-a incheiat misiunea in cadrul unei operatiuni de supraveghere ONU in anul 2013 in Liberia, povesteste ca a intalnit acolo concetateni, fosti militari angajati in servicii de securitate. Liberia este considerata o tara cu risc de Ebola. Alte informatii mentioneaza ca 6 cetateni romani lucreaza in Sierra Leone, unde s-au inregistrat numeroase decese din cauza virusului Ebola. Intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe din 10 octombrie se precizeaza: "Conform datelor existente la nivelul MAE, rezulta ca firma Alro Slatina nu are, in prezent, personal delegat sau detasat in statul Sierra Leone. Compania Alro si-a rechemat angajatii romani din statul Sierra Leone. Datele actuale indica posibila prezenta a 5 cetateni romani in Sierra Leone, care si-au suspendat contractele de munca cu Alro Slatina. In acest sens, MAE verifica situatia celor 5 persoane, respectiv daca acestea se mai afla la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmand a fi luate masurile ce se impun, conform solicitarilor cetatenilor romani. MAE infirma, cu acest prilej, decesul unui cetatean roman in Sierra Leone si isi exprima dezacordul fata de mesajele vehiculate in unele publicatii, care creeaza panica nefundamentata la nivelul opiniei publice romanesti".
Pana acum, in Romania vorbim despre doua suspiciuni, neconfirmate. In luna august, un barbat, in varsta de 51 de ani, din Ploiesti, intors din Nigeria, unde a lucrat ca inginer, a fost internat cu suspiciune de Ebola. Testele de laborator au fost demonstrat ca pacientul avea malarie. In luna septembrie, a fost izolat, potrivit protocolului, un adult sosit din Ghana. Testele, care acum pot fi realizate la Institutul "Matei Bals" si nu mai trebuie trimise in Germania, au infirmat suspiciunea de Ebola.
Guineea, Nigeria, Mali, Senegal sunt alte tari asupra carora sunt emise avertizari de calatorie. De asemenea, se stie ca romanii formeaza una dintre cele mai mari comunitati de straini din Spania. Potrivit unor date, numarul romanilor din Spania se ridica la aproximativ 900.000. In contextul confirmarii, in Spania, a primului pacient cu virusul Ebola luat in afara Africii, FADERE ( Federatia asociatiilor de romani din Europa) "recomanda tuturor romanilor din zona Madrid sa trateze cu cea mai mare seriozitate orice simptom de Ebola. Sa mearga imediat la medicul de familie pentru consult in momentul in care au febra puternica, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, stare de slabiciune generala, diaree, voma, lipsa poftei de mancare sau sangerari".
In afara Spaniei, in tarile europene s-au semnalat doar cazuri suspecte. Recent, la Praga, doi cehi intorsi din Nigeria si Liberia, internati in spital, nu au fost confirmati ca infectati cu Ebola. Politisti si medici cehi, apartinand diviziei speciale HAZMAT, au izolat un calator venit din Ghana, suspectat de infectie cu Ebola. Aces episod a avut loc in gara din Praga si probeaza isteria generala care a pus stapanire insantaneu pe oamenii aflati pe peron. Barbatul a fost infasurat intr-o folie de plastic negru si pus intr-un carucior pentru bagaje. El a fost carat prin gara sub ochii oripilati ai celorlati calatori. Ulterior, ministerul ceh al Sanatatii a anuntat ca studentul ghanez avea o simpla raceala.