www.medipedia.ro informeaza: Durerile de urechi pot fi cumplite si din nefericire au tendinta sa apara noaptea. Explicatia o ofera o combinatie intre anatomie si presiune. Trompele lui Eustache fac legatura intre faringe si urechea medie (sau mijlocie), iar blocarea lor este cea mai frecventa cauza a durerilor de urechi la copii, ca si la adulti.
In timpul zilei pozitia obisnuita este cu capul in sus, iar trompele lui Eustache dreneaza in mod naturalin faringe. De asemenea, cand mestecati si inghititi, muschii trompelor lui Eustache se contracta, deschizandu-le si permitand aerului sa intre in urechea medie.
Dar noaptea, cand dormiti si capul nu este orientat in sus, trompele nu pot drena atat de usor. Totodata, nici nu inghititi atat de des ca atunci cand sunteti treaz, astfel ca ele nu primesc suficient aer. Aerul deja aflat in urechea medie este absorbit si creeaza un vid care trage membrana timpanului spre interior. La cateva ore dupa ce ati adormit, cele doua trompe ajung sa fie blocate, mai ales daca sunteti racit, daca avet isinuzita sau alergie .
Uneori, durerea de ureche indica o infectie a urechii medii, numita otita medie. Aceasta stare patologica este mult mai obisnuita la copii decat la adulti, deoarece pe masura ce se avanseaza in varsta, trompele se ingusteaza, devin mai lungi si mai putin predispuse la astupare. Un alt motiv careexplica de ce copiii fac infectii ale urechii este ca nervii din zona respectiva nu s-au dezvoltat complet,ceea ce afecteaza trompele lui Eustache. Iar copiii din crese sunt expusi la mai multe raceli urmate deinfectii ale urechii.
La adulti, o infectie a urechii medii apare cand sinusurile se blocheaza ca urmare a unei alergii sau a unei raceli ori atunci cand trompele lui Eustache se infunda in timpul unei aterizari.

Simptomele obisnuite ale unei infectii a urechii medii sunt durerea si pierderea auzului, dar adultii ca si copiii pot face infectii ale urechii neinsotite de dureri . Uneori timpanul se perforeaza si din ureche se scurge mucus , puroi sau sange . Eliberarea de presiunea din spatele timpanului de obicei linisteste durerea, iar perforatia, de cele mai multe ori, se vindeca de la sine . De fapt, majoritatea infectiilorurechii se vindeca la fel de repede cu sau fara antibiotice , cam in 7-10 zile. Unele studii sugereaza ca durerea se linisteste mai curand de la sine decat cu analgezice, iar ca antibioticele pot cauza efecte secundare, precum diareea.
Durerile de urechi pot avea si alte cauze:

Infectiile canalului auditiv, cunoscute sub denumirea de otita externa sau "urechea inotatorului", pot declansa durere.
Presiunea atmosferica din timpul zborului sau al scufundarilor subacvatice la adancim imari poate provoca dureri de urechi chiar daca nu este vorba de o infectie.
Lucruri de tot felul, cum ar fi un firicel de par ramas dupa tuns, pot ajunge in conductul auditiv si irita timpanul. La copii , pe conductul auditiv pot patrunde accidental si alte lucruri: margelele, boabele de mazare si bomboanele sunt cel mai des intalnite.
Apo,i mai exista durerea reflexa — o problema localizata in alt loc, dar care face sa va doara urechea. Aceste dureri reflexe de urechi pot sa-si aiba originea in alte zone: dinti , amigdale , faringe, limba sau falca.
Cand va dor urechile, este necesar sa mergeti la medic.
Sursa www.musetel.ro