www.diane.ro informeaza: Cum renuntam la o relatie de cuplu? Cat de usor acceptam ca am ajuns sa fim din nou singuri? Exista vreo vindecare pentru dragostea neimpartasita?
Vreme de secole poetii si trubadurii au incercat mereu sa descrie si sa inteleaga ce se intampla in sufletul nostru atunci cand suntem raniti in dragoste.
Oamenii de stiinta de astazi au ajuns sa demonstreze ca durerea provocata de suferintele iubirii este ceva mai mult decat un simplu raspuns emotional.
Helen Fischer, o cercetatoare dedicata studiului chimiei dragostei vreme de peste 30 de ani, a aratat recent ca respingerea de catre un partener si lipsirea brusca a afectiunii acestuia determina schimbari dramatice in creier. Studiile acesteia au relevat ca, atunci cand suntem parasiti, durerea emotionala este insotita de una fizica. Asadar, expresia inima ranita nu este doar o figura de stil. Dupa o despartire, oamenii sunt predispusi unor atacuri de inima cauzate de starea lor depresiva.

Ce se intampla atunci cand cineva este respins in dragoste?

Dupa scanarea creierelor unor oameni respinsi in iubire, s-a descoperit ca trupurile lor secreta dopamina si cortisol in exces, a explicat Fisher, cercetatoare la Universitatea din New Jersey.
Dupa o despartire, atat femeile cat si barbatii traiesc inca o dragoste intensa pentru fostii lor parteneri si nu pot accepta ca trebuie sa isi duca viata separati de acestia. De aceea, dupa o separare, ei recurg la diferite cai de a relua legatura cu persoana iubita.
Adeseori, se apeleaza la strategii cu totul umilitoare sau care degenereaza in hartuire, de la trimiterea de nenumarate scrisori si mesaje, pana la urmarirea fiecarui pas al fostului partener.
Initial, cei mai multi dintre cei parasiti trec prin schimbari ale modului de viata care le pot afecta sanatatea: fumatul in exces, refuzul de a se hrani sau, din contra, refugiul intr-un exces de mancare.
Femeile reactioneaza, se pare, intr-un mod diferit fata de barbati, desi ambele sexe sunt nevoite sa se confrunte cu acelasi fel de depresie. Acceptarea faptului ca suntem respinsi nu are loc in mod instantaneu , ci dupa o perioada de terapie sau autoterapie.
Femeile se desprind mai usor de o relatie trecuta fata de barbati, care sunt mult mai mandri, posesivi si agresivi prin insasi natura lor. Depresia este insa o reactie individuala, care afecteaza in mod diferit fiecare persoana. Ca autoterapie a unei despartiri in dragoste, femeile trec peste criza emotionala prin schimbari ale imaginii (look-ului) lor , dar si cu ajutorul prietenilor / prietenelor lor. Femeile ajung sa arate mai bine dupa ce au fost abandonate si , constient sau nu , ele se pregatesc pentru o noua relatie.
Prin contrast, barbatii au nevoie de efort fizic pentru indepartarea frustrarilor , asa ca se dedau sporturilor sau se arunca cu capul inainte in munca.
Intre dragoste si ura nu este decat un pas.Nu este o metafora poetica , ci o concluzie a oamenilor de stiinta care au studiat procesele aferente complexului de emotii aparute dupa o despartire. Dragostea si ura sunt sentimente conectate adanc in mintea noastra.Scanarea creierelor unor oameni cuprinsi de o apriga ura au revelat o activitate intensa in acele zone ale creierului care sunt responsabile si pentru simtamintele de iubire.
Se demonstreaza astfel conexiunea profunda dintre sentimentele opuse manifestate in viata reala. In acest fel se explica de ce , atunci cand ramane singura, o persoana poate fi animata de ura ori simtaminte negative fata de fostul ei partener.Mai mult decat atat, se pare ca atat durerea fizica cat si cea emotionala se desfasoara prin procese implicand aceleasi zone ale creierului.
De aceea, atunci cand suntem respinsi in dragoste, suntem supusi nu numai unor afectiuni ale mintii, dar si ale echilibrului interior al corpului.
Exista, totusi, o speranta... Studiile arata ca, odata cu trecerea timpului, semnalele negative din creier isi pierd din intensitate gratie unei adaptari emotionale. La urma urmei, timpul vindeca orice rana!