Senatoarea Gabriela Cretu a sustinut o declaratie politica intitulata:
Brexit-ul nu se trateaza cu Hai, bre, lasa! Trece. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Referendumul cu privire la relatia Marii Britanii cu Uniunea Europeana s-a incheiat cu victoria celor care au votat pentru parasirea Uniunii. O victorie stransa, dar victorie!
E un eveniment unic. Nu s-a mai intamplat ca un stat membru sa decida sa iasa din Uniune; nu exista proceduri; nu putem anticipa toate consecintele. Decizia are consecinte; Marea Britanie e o tara mare si o economie importanta, chiar daca s-a insularizat politic mereu.
Faptul ca o majoritate a britanicilor a votat astfel nu e intamplator. Trebuie trase concluzii, trebuie intelese mesajele, caci sigur sunt mai multe, trebuie luate masuri; in ceea ce ne priveste, in ceea ce priveste Europa.
Ne aflam intr-o situatie exceptionala, indiferent daca suntem optimisti, sceptici sau pesimisti in privinta Uniunii Europene; putem gandi chiar chinezeste si crede ca orice criza este o oportunitate de reinventare si ca reinventarea va fi o reintoarcere la valorile si sensul initial al Uniunii - pace, coeziune, multilateralism.
Un lucru este cert pentru toti, oricare ar fi optiunea. Situatiile exceptionale presupun alegeri politice exceptional de importante.
Presedintele Romaniei nu are atributiile, iar premierul nu are legitimitatea sa ia asemenea decizii! Programul Guvernului tehnocrat este limitat sub aspectul continutului si duratei; capacitatea sa este cel putin discutabila, dupa activitatea de pana acum…
Fac un apel catre toti colegii din Parlament la mobilizare! Se decide viitorul celor pe care ii reprezentam! Se decide si viitorul Romaniei. O dezbatere publica cu larga participare trebuie urgent initiata. Una serioasa si clarificatoare.
Cel mai mare pericol este ca, in virtutea libertatii de expresie si dreptului la opinie, ambele perfect democratice, sa exprime opinii cei care nu au niciuna.
Necunoasterea functionarii Uniunii Europene si politicilor sale isi arata consecintele negative mai mult decat oricand! Pretutindeni in Uniune! La noi, mai mult decat la altii, caci cultura politica este la un nivel extrem de scazut, iar campania continua impotriva democratiei si institutiilor sale isi arata deja efectele distructive.
P.S. Unificarea PNL cu UNPR ar trebui sa fie cea din urma tema a dezbaterii publice; nu ne spune decat ceea ce stim deja - ca exista forte nedemocratice care decid miscarile de trupe! Si ca acest lucru trebuie schimbat!