Interviu cu Ion Iliescu, despre violentele din Piata Universitatii din iunie 1990
(Continuare)
Reproducem cateva fragmente din interviul luat fostului presedinte Ion Iliescu de un jurnalist de la Adevarul (in stilul unui procuror-anchetator), in mai 2010.

- Adevarul: Poate ca daca nu aveau trenuri rezervate cu care sa vina la Bucuresti nu mai erau asa de spontani.
- Ion Iliescu : Atunci nu era chiar asa de simplu si de complicat in acelasi timp. Pur si simplu au pus mana pe tren si au venit cu el.
- Unii mineri ne-au marturisit ca n-ar fi venit la Bucuresti daca n-ar fi fost amenintati de unii lideri sindicali!
- Asta e inexact. Nu exista asa ceva! Atunci spontaneitatea era prezenta. Si mai ales ei, care au un spirit de solidaritate al profesiei.
- Daca a fost o chestiune spontana, de ce au mers minerii la punctele de Opozitie, adica la partidele istorice, la redactia ziarului Romania libera, la Ion Ratiu acasa? De ce era reactia asta, cand cei care provocasera incidentele din ziua precedenta nu erau nici membrii partidelor respective, nici ziaristi.
- Vedeti, actiunea si reactiunea au intotdeauna o anumita simetrie. Si a fost o chestiune spontana: cu cine sa se confrunte ei cand au venit aici? Nu mai erau grupurile de rebeli care atacasera in 13. Si atunci s-au dus la sursa. Cine i-a incitat? I-au incitat Romania libera si taranistii. Asta fost reactia lor. In ce priveste liberalii, un deputat sau senator liberal pe nume Jurcan a marturisit la Comisia Senatoriala de Cercetare a Evenimentelor din 13-15 iunie 1990, ca nu minerii au devastat sediul liberalilor si ca pe 14 dimineata, inainte sa ajunga minerii, sediul era deja devastat. Rectorul Cristescu, de la Universitate, a gasit zone devastate in Universitate inainte de venirea minerilor. Deci au fost si elemente provocatoare.
- Minerii s-au descurcat bine prin Bucuresti, au fost transportati cu autobuze. Cine i-a dirijat prin oras? Bacanu spunea ca iti trebuie o jumatate de ora sa dibuiesti adresa lui din Pajura. Minerii au gasit-o, se pare, fara probleme.
- Sigur, au fost oameni binevoitori.
- Binevoitori in ghilimele - vreti sa spuneti!
- Da, bineinteles. Au fost si oameni care au folosit acest prilej pentru a amplifica imaginea negativa. Nu era in interesul nostru venirea minerilor si nici violentele.
- Deci, cine spuneti ca i-a condus pe mineri prin Bucuresti?
- Eu nu m-am ocupat de cercetarea asta. Nu intra in atributiunile mele. A fost o chestiune cercetata de Procuratura. Daca va intereseaza, luati legatura cu Procuratura.

(Va urma)