Crestinii ortodocsi praznuiesc duminica Pogorarea Duhului Sfant sau Duminica Mare. Numita si "cincizecimea" sau Duminica Rusaliilor, aceasta sarbatoare incheie ciclul pascal, la 50 de zile dupa Inviere. Este o zi bogata in traditii ce trebuie respectate cu sfintenie, ca sa nu ne pedepseasca Rusaliile!
In cea de-a opta duminica dupa Pasti, pe cand Apostolii si alti ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau impreuna, a pogorat peste ei Duhul Sfant, sub forma unor "limbi de foc despicate".
Apostolii au inceput sa vorbeasca in limbile tuturor neamurilor, iar pelerinii veniti la Ierusalim au fost uimiti sa ii auda pe acesti pescari neinstruiti rostind rugaciuni catre Domnul in limbile tarilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorarii Duhului Sfant e considerata ziua de nastere a Bisericii crestine. Azi e bine sa mergi la biserica, pentru a participa la slujbele speciale care se tin si sa te pazesti de Rusalii.

Ce este bine sa faci...
Ca sa nu se supere Rusaliile - niste fiinte fantastice care, potrivit credintelor populare precrestine, umbla prin vazduh si ii pocnesc pe cei ce nu le respecta ziua - credinciosii duc la biserica ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede ca alunga spiritele rele.
Pastrate peste vara, ramurelele apara ogorul si gospodaria de furtunile si grindina ce s-ar putea abate asupra lor.
Si la porti, si la intrarea in casa se arboreaza ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le pazi de rele.
In unele locuri, femeile stau in raspantii, cu stergare si vase mari cu apa, in care pun frunze de nuc si spala picioarele trecatorilor.
Din Duminica Mare, sau a Rusaliilor, poate incepe culesul plantelor de leac; pana la aceasta data, se considera ca plantele sunt contaminate de catre Rusalii.

... si ce sa nu faci
Sa nu mergi "la scalda" in ziua de Rusalii, fiindca este pericol mare de inec!
Sa nu lucrezi, fiindca atragi asupra ta mania Rusaliilor.
Sa nu te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.
Sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele.
De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac.