Pericole sunt insa peste tot, referitor la cainii maidanezi, spun edilii, care au intocmit si o harta a zonelor periculoase din fiecare sector. Drumul Taberei e cartierul cu cei mai multi caini agresivi, conform sesizarilor sosite la Primaria Capitalei.
In sectorul 6 al Capitalei, in cartierul Drumul Taberei, mai exact pe Strada Valea Ialomitei nr. 13, exista o haita de caini care in fiecare zi ataca atat copii, cat si adulti.
Chiar daca multi oameni de la blocurile din apropiere hranesc acesti caini, unii dintre ei nu s-au "domesticit" si nu ii recunosc uneori nici pe cei care ii hranesc.
Asa se face ca atat ziua, cat in special la lasarea intunericului, cainii de pe Strada Valea Ialomitei ataca oameni! Si nu pentru ca ar fi nemancati, pentru ca sunt satui, ci din agresivitate. Multi ii condamna pe cei care ii hranesc. Da, poate ca poarta si ei o vina. Unii oameni insa ies din casa cu oase sau alta mancare pentru caini pentru ca sunt milosi sau pentru ca le e frica atunci cand trec pe langa ei si vor in acest mod sa le castige bunavointa.
Nu toti cainii sunt violenti, dar cand unul dintre ei, seful haitei, ataca, atunci sar si ceilalti caini la oameni.
Unii scapa, iar altii sunt muscati, depinde cum le e norocul!
Dar, cea mai mare vina o poarta ONG-urile care, in urma cu cateva luni, au reactionat vehement, dupa ce au aflat ca municipalitatea ar vrea sa angajeze firme private care sa adune maidanezii.
"La mijloc este o afacere pe bani multi", considera contestatarii, convinsi ca metodele aplicate de hingheri vor fi unele barbare.
Reprezentantii ONG-urilor se tem ca odata ce serviciul de ecarisaj va fi externalizat, se va declansa o vanatoare, iar animalele vor fi maltratate. Oamenii cred ca aceste firme nu vor ridica maidanezii pentru sterilizare, ci ca sa ii omoare.
Se pune, evident si problema costurilor. Acolo unde s-a apelat la hingheri privati, bugetul primariei a fost golit. Voluntarii vorbesc despre sume care se ridica si la 300 de lei pentru fiecare caine prins.
Anca Tomescu, reprezentant Vier Pfoten: "Este o suma uriasa, este inadmisibil. Noi cu acesti bani putem sa ii prindem, sa ii sterilizam, sa le dam de mancare".
Asta ca sa nu mai spunem ca metoda clasica, folosita pana acum - prinderea cainelui cu o crosa - stranguleaza animalul si e extrem de violenta. Ar trebui folosite pastile cu tranchilizant si custile cu mancare.
S-a ajuns aici si pentru ca multi ingrijesc animalele in fata blocului, dar nu le adopta. Pe viitor, acestia risca o amenda de 5.000 de lei.
Tot in dezbatere ramane si impozitul de 100 de euro pentru animalele de companie, in cazul in care proprietarul nu accepta sterilizarea.
Pana cand se va decide ce se va intampla cu cainii maidanezi, am o singura intrebare: Domnilor primari, cati copii vor mai trebui sa fie mancati de caini? Si cati adulti vor mai fi atacati de caini? Am ajuns sa traim ca intr-o jungla! E ca si cum am trai printre pantere ucigase sau ursi! Pericolul e acelasi.
Si, pana cand va veni ziua in care nu vom mai vedea pe strazile Capitalei caini maidanezi, imi rasuna in minte versurile trupei Vank:
"Vreau o tara ca afara
Sa nu ma traga nimeni pe sfoara
Vreau o Capitala goala
Poate asa se mai spala
Vreau sa fiu eu presedinte
Sa arunc cu cuvinte
Buzunarele sa nu doara
Vreau o tara ca afara..."