Senatorul Ion Rotaru a sustinut, in plenul Senatului, o declaratie politica cu titlul "4 octombrie - Ziua Mondiala a Animalelor", pe care o puteti citi in continuare.

Organizatia Internationala pentru Protectia Animalelor a declarat, in anul 1931, la Florenta, Italia, data de 4 octombrie ca Zi Mondiala a Animalelor. Aceasta proclamare a venit ca urmare a faptului ca multe dintre speciile terestre se aflau in pericol de disparitie. Ziua de 4 octombrie nu a fost aleasa intamplator, fiind data la care a fost canonizat protectorul animalelor, Sfantul Francisc de Assisi (1181/1182-1226).
Scopul acestei zile este acela de a crește gradul de constientizare a populatiei fata de riscurile disparitiei a numeroase animale din cauza actiunilor pe care omul le face, dar reprezinta si un tribut fata de necuvantatoare si fata de oamenii care iubesc si respecta animalele.
Ziua Mondiala a Animalelor este sarbatorita in moduri diverse in toate tarile, fara sa se tina cont de nationalitate, religie, credinta sau ideologie politica.
Prima lege de protectie a animalelor, numita "Martin‘s Act", a fost votata de catre Parlamentul britanic in urma cu aproape doua secole, in iulie 1822, iar Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor a fost proclamata solemn la Casa UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.
Principalele probleme legate de incalcarea drepturilor animalelor sunt:
• suprapopularea umana, cea mai mare amenintare pentru animalele salbatice, dar si pentru cele domestice
• vanatoarea
• pescuitul
• experimentele pe animale
• utilizarea blanurilor naturale in industria modei
• conditiile in care sunt crescute atat animalele de ferma, cat si cele salbatice din captivitate
• abandonarea animalelor de companie
Fauna Romaniei cuprinde 62 de specii amenintate: 15 de mamifere, 13 de pasari, doua de reptile, 10 de pesti si 22 de nevertebrate. Detinem, deci, 62 de specii amenintate in diverse stadii, de la critic la moderat. Ursul, lupul, rasul sau capra neagra sunt cateva dintre speciile ce risca sa dispara cu totul de pe harta Romaniei din cauza defrisarilor facute in rezervatiile protejate de lege.
Rapoartele europene de mediu arata ca biodiversitatea Europei este puternic influentata de activitatile umane. Chiar daca mai exista inca multe zone de paduri virgine, in Romania multe dintre zonele naturale protejate de lege sunt tot mai fragmentate de catre zonele urbane si de dezvoltarea infrastructurii.
In ceea ce priveste animalele aflate in captivitate, in Romania sunt 41 de gradini zoologice administrate de autoritatile locale, dar doar 20 dintre acestea au autorizatii de functionare, iar majoritatea nu respecta regulile UE de tinere in captivitate a animalelor. In tara noastra exista peste 60 de alte zone unde sunt tinute animale in captivitate, multe fiind administrate de persoane care nu au pregatire in acest domeniu. Strategia UE prevede ca pe viitor in Romania sa existe cel mult opt parcuri zoologice, cate unul in fiecare regiune de dezvoltare.
Ziua de 4 octombrie are o semnificatie deosebita pentru Romania, in contextul tragicului eveniment petrecut de curand, care a dus la moartea unui copil de numai 4 ani, sfasiat de maidanezi in mijlocul Bucurestiului. Aceasta intamplare nefericita a repus pe tapet problema cainilor comunitari si a starnit aprigi controverse intre iubitorii de animale si O.N.G.-urile care militeaza pentru drepturile si protectia animalelor, pe de o parte, si cei care sustin eutanasierea, pe de alta parte.
Legea nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost adoptata de catre Parlament, din pacate insa, prea tarziu pentru micutul de 4 ani, precum si pentru alte persoane muscate de cainii maidanezi. Aceasta lege era necesara, dar nu va rezolva in totalitate problema cainilor fara stapan.
Pentru o protejare eficienta a animalelor salbatice si domestice sunt necesare o serie de activitati continue, precum:
• gestionarea programelor de castrare si de tratament a animalelor fara stapan
• implicarea organizatiilor care au ca obiect de activitate protectia animalelor
• protejarea si cunoasterea habitatelor naturale ale animalelor salbatice
• alocarea de fonduri pentru imbunatatirea conditiilor de viata a animalelor salbatice
• informarea asupra speciilor existente, in special a celor protejate sau pe cale de disparitie
• masuri in vederea repopularii cu specii disparute
• implicarea in protejarea zonelor de rezervatie naturala a tuturor factorilor cu responsabilitati
Toate aceste masuri, urmate de o legislatie mereu actualizata care sa genereze conditii propice de gestionare a drepturilor animalelor, vor duce in mod cert la rezolvarea pe de o parte a cerintelor organizatiilor care sprijina protectia animalelor, dar si a asteptarilor pe care le are populatia in acest domeniu atat de sensibil.