Accesul pacientilor la tratamente oncologice noi - o problema veche de peste 5 ani pentru pacientii din Romania

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a marcat pe 4 februarie Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului, sub sloganul "Traim in Europa, dar ne tratam in Romania!". In contextul recentei crize a citostaticelor din tara noastra, FABC doreste sa readuca in discutie dreptul pacientilor diagnosticati cu cancer de a avea acces la cele mai noi terapii din domeniu.
Este de notorietate faptul ca in Romania lista medicamentelor gratuite si compensate nu a mai fost actualizata de mai bine de 1.800 de zile. Aceasta inseamna ca peste 1.400 de molecule si indicatii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, asteapta de aproape 5 ani sa ajunga la pacientii diagnosticati cu cancer si sa-i ajute pe acestia in lupta crunta cu boala.
"In acest moment, la Comisia de Oncologie de la nivelul CNAS sunt pe listele de asteptare peste 1.000 de bolnavi de cancer. Cu siguranta, nimeni nu isi doreste sa sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie sa avem certitudinea ca, in cazul in care ne imbolnavim, vom putea beneficia imediat de un tratament care sa ne salveze sau macar sa ne prelungeasca viata. De aceea, noi speram ca drepturile pacientilor vor deveni o realitate, mai ales in conditiile in care avem un program national de sanatate care ii protejeaza pe pacientii diagnosticati cu cancer, iar reglementarile care ne privesc vor respecta criteriile transparentei, onestitatii si dreptului la viata al pacientilor romani", a spus Cezar Irimia.
Anual, 75.000 de romani sunt diagnosticati cu o forma de cancer si printre ei se afla bolnavi in stadiu avansat, care au nevoie de un tratament intr-un timp cat mai scurt pentru ca sansele lor de supravietuire sa ramana la un nivel macar decent.
"Pentru cancerul ovarian, anul trecut a aparut un nou medicament, practic, singurul progres inregistrat in ultimii 15 ani. Din pacate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scara larga pacientelor din Romania, din cauza faptului ca nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite si compensate", spune dr. Stefan Curescu.