Mariustuca.ro / Canadienii sunt liberi sa consume biscuti si ceai din canabis (Autoare: Magda Marincovici)
Canadienii au dreptul sa consume canabis terapeutic sub forma de biscuiti sau ceai, potrivit deciziei Curtii Suprem din 11 iunie 2015, anunta site-ul Top Sante. La originea acestei decizii si a redefinirii canabisului este o afacere de trafic. Un brutar a fost condamnat pentru trafic de stupefiante dupa ce a fost prins cu 211 biscuiti cu canabis si 26 de substante lichide etichetate ulei de masaj si strugurel pentru buze.
In timpul procesului, sapte judecatorii de la inalta instanta au amendat legea privitoare la droguri, care limiteaza comercializarea de canabis terapeutic uscat. Curtea suprema a subliniat ca a fuma canabis poate fi la fel de nociv pentru unele persoane ca tutunul. Curtea suprema a concluzionat ca respectiva lege poate afecta securitatea pacientilor in sensul alegerii, pe de o parte, intre un tratament legal, dar inadecvat si, pe de alta parte, o solutie ilegala, dar eficienta.
Consumul de canabis din motive strict medicale este permis in Canada din 2011. Dar autorizarea consumului de canabis nu a fost pe placul tuturor. Ministrul federal al Sanatatii, Rona Ambrose, a reactionat furioasa, in mod deschis.
- Curtea suprema ma revolta, a declarat pentru presa ministrul. Rona Ambrose a subliniat ca Ministerul federal al Sanatatii este singurul care are autoritatea si expertiza de aprobare a medicamentelor in Canada.
- Marijuana nu a facut niciodata obiectul unui proces de aprobare din partea Ministerului federal al Sanatatii, care necesita teste clinice bazate pe probe stiintifice, explica Rona Ambrose.