DeCe News : Oprescu se opune coplatii: Problema este cofinantarea de la stat

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, considera ca sistemul de coplata nu va solutiona problemele sistemului sanitar. Sorin Oprescu a sustinut ca mai important este pachetul de baza, in fapt, cofinantarea facuta de la bugetul statului.
"Coplata? Este a zecea oara in viata mea de doctor cand aud chestia cu coplata. (...) Nu, acest lucru nu rezolva problemele reale ale sistemului sanitar", a declarat Sorin Oprescu.
Edilul a adaugat ca problema esentiala a sistemului sanitar este cofinantarea facuta de catre bugetul statului, potrivit Income Magazine. "Bugetul statului trebuie sa participe la programele de sanatate, iar casa de asigurari sa poata sa dea justa dimensiune a nevoilor financiare din spitalele care functioneaza", a spus Oprescu.
Pachetul de baza, proba curajului pentru ministrul Sanatatii
Primarul general al Capitalei a apreciat ca mai important este de a arata dimensiunea financiara a pachetului de baza. Sorin Oprescu a argumentat ca niciun ministru al Sanatatii nu a avut curajul sa arate care este dimensiunea pachetului de baza, in 17 de cand functioneaza CNAS.
"Sa spuna cinstit: romani, putem sa va facem analiza asta, putem sa facem asta, restul nu putem sa facem. E greu, dar este cinstit, este onest fata de populatie. Asteptam cu totii pachetul de baza", a adaugat primarul general.
Ce presupune sistemul de coplata
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi ca hotararea de Guvern privind coplata a fost aprobata. Astfel, pacientii vor da intre 5 si 10 lei la externare, indiferent de perioada spitalizarii. Totodata, medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.