Dr. Sarah Pape: Pregatirea medicilor si atentia acordata ranitilor din Colectiv au fost exemplare /AGERPRES
Pregatirea medicilor si atentia pe care acestia au acordat-o persoanelor ranite in incendiu au fost exemplare, iar o tragedie de amploarea celei din clubul Colectiv impune cooperarea intre tarile europene, a declarat dr. Sarah Pape, consultant in chirurgie plastica si arsuri din New Castle, intr-un interviu pentru Departamentul pentru Situatii de Urgenta.
- Cred ca am vazut cel putin 50 de pacienti in aceasta perioada si am apreciat ca nivelul de ingrijire a fost foarte bun, ca nivelul echipamentului medical disponibil s-a ridicat la nivelul la care m-am asteptat pentru aceste grave afectiuni ale pacientilor. De fapt, am fost chiar placut surprinsa ca a fost suficient echipament pentru toti acesti pacienti, avand in vedere numarul lor. Cat priveste pregatirea medicilor si atentia pe care acestia au acordat-o au fost, fara exceptie, exemplare si cred ca este un calificativ grozav pentru tara dumneavoastra si pentru profesionistii din domeniul medical din Romania: calitatea medicilor pe care am intalnit-o, a spus doctorul, conform interviului publicat pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
Dr. Sarah Pape, care este consultat in arsuri de 20 de ani, a precizat ca a vizitat trei spitale bucurestene in care au fost internati raniti de la clubul Colectiv, dar ca a discutat cu colegi din mai multe tari europene care au vizitat si celelalte spitale, iar acestia i-au impartasit punctul de vedere.
Ea a subliniat ca transferul pacientilor cu arsuri grave reprezinta intotdeauna o provocare, chiar si atunci cand acestia trebuie mutati din sectie in sala de operatie.
- Sa-i urcam in ambulante si sa-i transportam la spitalele din oras poate fi, de asemenea, foarte dificil. Sunt situatii cand transferul este foarte probabil sa devina o problema si sunt situatii cand este mai putin probabil sa devina o problema. Ceea ce avem nevoie este sa cunoastem fiecare pacient in parte si sa il urmarim o perioada de cateva ore sau zile si apoi sa alegem cel mai bun moment, pe care nu-l putem anticipa. Din ceea ce am vazut la pacientii pe care i-am vizitat, atat eu, cat si colegii mei din celelalte tari, cred ca unii dintre pacientii pe care i-am vazut sunt in siguranta pentru a fi transferati in acest moment, iar altii dintre ei nu puteau fi transferati in siguranta prea curand. Acestia, primind ingrijiri adecvate in aceasta perioada de asteptare intr-un singur loc, isi vor imbunatati starea si vor fi in punctul in care vor putea fi transferati in siguranta, a precizat ea.
Totodata, medicul a opinat ca, daca aceasta tragedie s-ar fi intamplat in oricare alta tara europeana, statul respectiv ar fi apreciat dificil sa rezolve situatia strict la nivel intern.
- Cred ca o tragedie de asemenea amploare ar impune cooperarea intre tarile europene, ceea ce s-a si intamplat in cazul de fata. Stiu ca in orasul meu nu m-as descurca fara sprijinul primit din partea colegilor din tara si ma indoiesc ca tara mea ar face fata fara sprijin din partea celorlalte tari din Europa in cazul unei situatii de asemenea amploare. Acesta este un aspect la care toate tarile europene ar trebui sa se gandeasca in saptamanile si lunile care vor veni, va trebui sa avem in vedere ceea ce am invatat si ceea ce a fost facut foarte bine, precum si ceea ce ar trebui sa se faca in celelalte tari daca un astfel de eveniment s-ar produce acolo, a mai spus dr. Sarah Pape.