Jurnalul National : Boala de care 4 romani din 10 habar nu au ca sufera (Autoare : Magda Marincovici)

Dr. Maria Dorobantu, presedinta Societatii Romane de Hipertensiune, a declarat ca 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala iar cei mai multi dintre acestia nici nu stiu ca au aceasta boala, deci nu se trateaza.
"40% dintre romani au hipertensiune arteriala. Este in media europeana, dar dupa varsta de 60 de ani, chiar creste. E destul de mult. Problema este ca e un procent totusi mare, iar oamenii nu au grija de ei. Mananca prea sarat, nu fac miscare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi si o parte dintre ei mostenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este si aceasta varianta", a precizat dr. Maria Dorobantu, prezenta la Congresul de Nefrologie, care se incheie sambata, la Sibiu, conform Agerpres.
Foarte multi romani hipertensivi nu stiu ca au aceasta boala, deci nu merg la medic sau, daca afla ca sunt bolnavi, iau tratament o scurta perioada de timp, potrivit presedintelui Societatii Romane de Hipertensiune.
Aceasta atrage atentia asupra riscului de a face hipertensiune, in cazul bolnavilor de rinichi si a diabeticilor.
"Cand au si boala de rinichi, riscul de a face hipertensiune este si mai mare. Daca au si diabet, poate sa aiba pana la 80 % dintre diabetici, poate sa aiba hipertensiune. Problema este ca, din pacate, hipertensiunea si diabetul si boala de rinichi isi dau mana ca sa faca complicatii cerebrale, sa faca accidente vasculare, sa faca infarct de miocard, etc", spune dr. Maria Dorobantu.
Hipertensiunea arteriala este o boala care ii poate afecta si pe adolescentii care nu mananca sanatos si nu fac sport.
"Aici trebuie umblat la segmentul acesta de copilarie si adolescenta, pentru ca, dupa aceea, schimbarile sunt si mai greu de facut. Da (poate sa apara hipertensiunea arteriala si la un adolescent cu un regim de viata nesanatos n.r.). La cei cu hipertensiune, sigur scade media de varsta, pentru ca fac complicatii", a precizat dr. Maria Dorobantu.