Sterilitatea la femei se poate instala din cauza afectiunilor ovariene sau/si glandelor endocrine (tiroida,pancreas endocrin,suprarenala).Ovarele distrofice anovulatorii sunt mai frecvente in avitaminoze (A, C, E). Alte cauze mai pot fi: tulburarile hipofizare (FSH), diabetul, hipotiroidism, stresul psihic prelungit, efortul fizic epuizant. Tratamentul prin reflexoterapie ajuta la recuperarea functionala a organelor si glandelor afectate.

Tratamentul vizeaza ca zone reflexe:

1.zona reflexa ovariana
2. zona reflexa tiroidiana
3. zona reflexa hipofizara
4. zona reflexa uterina
5. zona reflexa limfatica
Succesiunea sedintelor este de o sedinta la 2 zile (3 pe saptamana) timp de 3 luni.
De asemenea in paralel se prescriu gemoterapice: Rubus idaeus (MG=D) care regleaza axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian si infuzie de troscot (Polygonum aviculare) 2-3 cesti pe zi - 18 zile , deosebit de eficienta in sterilitate.
Reflexoterapia se poate asocia cu acupunctura daca conduita terapeutica o impune.
M.S. in varsta de 44 ani in urma unei sarcini pierduta la 20 ani nu a mai ramas insarcinata. S-a prezentat in Clinica Medireflex dupa multe incercari nereusite de fertilizare.
Tratamentul urmat a fost de reflexoterapie si acupunctura (2 sedinte reflexoterapie urmate de 2 acupunctura pe saptamana timp de 3 luni reducandu-se la 2 sedinte reflexoterapie pe saptamana timp de 2 luni.) Pacienta a ramas insarcinata si a nascut un baietel de 2900 gr. la 8 luni. Mama, copilul si tatal sunt foarte bine.
Diagnosticul in medicina traditionala chineza a fost: vid de XUE (sange)
Tratament acupunctic: 17V, 43 V, 20 V, 3R, 3 SP, 8F.
Sterilitatea la barbati se poate instala datorita afectiunilor organelor genitale masculine de ordin inflamator sau infectios,sau alte cauze aparent neimportante dar care actioneaza insidios si in timp(stres psihic prelungit,munca in mediu cu retele de inalta tensiune,relatii sexuale foarte frecvente ).In MTC toate aceste cauze actioneaza pe scaderea energiei si esentei Rinichiului ducand in timp la TDS (impotenta,scaderea libidoului,ejacularea precoce etc.),oligospermie cu imposibilitate de a procrea.
Tratamentul este strict individualizat si se poate realiza in functie de cauza prin reflexoterapie,acupunctura,homeopatie,fitoterapie,gemoterapie.
M.R.in varsta de 25 ani ,diagnosticat cu oligospermie ,dureri lombare,astenie,a urmat tratament prin acupunctura diagnosticul MTC fiind Insuficienta Esentei Rinichilor/Disfunctia meridianelor Ren Mai si Chong Mai.In paralel i sau prescris gemoterapice.
Rezultatul a fost foarte bun, la 3 luni de tratament identificandu-se sermatozoizi viabili la spermograma.


D.S.in varsta de 47 ani, diagnosticat cu TDS (tulburare a ejacularii si erectiei peniene),insomnie,transpiratii nocturne a urmat tratament prin reflexoterapie si acupunctura pentru restabilirea armoniei energetice Inima-Rinichi si normalizarea functiilor sexuale.Zonele stimulate au fost:
1.zona reflexa testiculara
2.zona reflexa de prostata
3.zona reflexa de coloana lombo-sacrata
4.zona plex solar
De asemenea prin acupunctura s-au folosit punctele R3,C8+ formula celor sase puncte ale impotentei. Pacientul este actual restabilit simptomatologia pentru care s-a prezentat disparand.
Rezultatele in medicina alternativa incep sa fie din ce in ce mai recunoscute, medicina romaneasca imbogatindu-si succesele prin deschiderea perceptiei cognitive.
Dr.Iuliana Avadanei M.G -Acupunctura-Homeopatie, Centrul de Sanatate Medireflex, Strada Nerva Traian
nr. 7, bl. M66
sc. A, ap. 20
sector 3, Bucuresti