Daca ai facut tratamente pentru coloana vertebrala sau ai frecvent dureri de spate, nu e indicat sa iesi la dat zapada. Dr. Ilie Rosca, specialistul Bio Ortoclinic sustine ca greutatea zapezii si miscarile necesare pentru aruncarea acesteia pot acutiza problemele si pot provoca spasme musculare greu de suportat, chiar si persoanelor sanatoase.
In cazul in care va faceti curaj sa iesiți din casa pentru a va scoate masina din nameti sau pentru a elibera curtea de zapada, iar durerile de spate v-au tot pus la incercare in ultima vreme, aveti mare grija nu doar sa va imbracati bine!
Sunt mulți oameni cu probleme la coloana vertebrala care nu au la cine sa apeleze pentru a-i ajuta sa dea zapada, asa ca sunt nevoiti sa faca acest lucru. Pentru ei e foarte important felul in care fac miscarile de aruncare a zapezii. De exemplu, nu e indicat sa arunce zapada doar intr-o anumita directie, ci trebuie sa alterneze miscarile de rotatie a trunchiului si sa-si schimbe frecvent pozitia, explica dr. Ilie Rosca, sef de sectie la Bio Ortoclinic.
Specialistul clinicii de ortopedie si vertebrologie din Bucuresti subliniaza ca la primul semn de durere este necesara o pauza de odihna de doua-trei minute, pentru ca efortul exagerat poate declansa un spasm muscular extrem de dureros, care se vindeca in cateva zile. Mai mult, dr. Rosca este de parere ca anvergura rotirilor trunchiului stanga-dreapta nu trebuie sa depaseasca un unghi de 45 de grade.
Miscarea prin care se arunca zapada inainte, fara nici o rasucire, este dificila atat pentru cei care au probleme, cat si pentru persoanele care nu se confrunta cu dureri de spate, asa ca e bine sa fie evitata, a mai afirmat dr. Ilie Rosca.
El sustine ca firmele care isi pun angajatii sa dea zapada, fara a ține cont de problemele lor de sanatate, risca sa-i trimita fara voie in concedii medicale, paguboase atat pentru stat, cat si pentru afacere.