planetaroz.ro/ Reconstructia areolei si mamelonului

- Cat de importanta este completarea reconstructiei mamare cu reconstructia areolei si a mamelonului?

- Dupa interventia de reconstructie mamara, reconstructia areolei si a mamelonului este pasul final pentru redobandirea aspectului natural. Fiecare decide, desigur, daca doreste sa faca acest ultim pas, insa pentru aspectul estetic armonios este foarte important. O femeie poate alege fie un simplu tatuaj, fie reconstructia pentru a obtine un aspect cat mai natural si apropiat de starea initiala. Ce trebuie sa stiti este ca initial se realizeaza mamelonul, iar apoi, de obicei, intr-o etapa ulterioara, este reconstruita areola. Aceasta se face fie printr-o grefa de piele, recoltata dintr-o zona in care tesutul este mai inchis la culoare, fie printr-un tatuaj artistic.

- Cand se poate efectua interventia?

- Asa cum va asteptati sanul trebuie sa aiba timp sa se vindece. Astfel ca perioada optima este la un interval de 3 sau 4 luni de la momentul reconstructiei mamare.

- Care sunt tehnicile de reconstructie a mamelonului si areolei?

- Trebuie sa luam in considerare diferite aspecte. De exemplu daca interventia de mastectomie a implicat si tehnici de salvare a mamelonului inseamna ca stadiul cancerului a fost unul incipient. Chiar si asa exista posibilitatea ca circulatia sangelui in tesutul ramas sa nu fie buna sau sensibilitatea sa fie redusa, ba chiar inexistenta. Pentru celelalte cazuri, trebuie luat in considerare daca se reconstruieste un singur mamelon care trebuie sa semene cu cel de la sanul sanatos sau se vor reconstrui doua mameloane cu totul noi ca si aspect. Exista doua categorii de tehnici: cele care folosesc un singur lambou (lamboul in stea sau lamboul V-C-V) si cele care folosesc doua lambouri (dublu S sau dublu M).

- Care este diferenta intre cele doua timpuri de lambouri?

- Tehnicile cu un singur lambou sunt mai simplu de efectuat, dar au dezavantajul unei vascularizatii mai precare, crescand riscul necrozelor partiale. Tehnicile cu doua lambouri au avantajul unei vascularizatii mai bune, fiecare lambou fiind mai scurt. De altfel sunt mult mai mici sansele de aparitie a necrozelor partiale. Lambourile sunt mai simetrice deoarece zona donatoare se divide in doua parti egale, de o parte si de alta a mamelonului, si asigura o proiectie mai buna, care se conserva mai bine in timp. Va recomand sa discutati cu medicul diferitele posibilitati si doar in urma acestei discutii sa alegeti varianta optima pentru dumneavoastra.

- Ce presupune reconstructia areolei cu grefe de piele recoltate din zone mai pigmentate?

- Asa cum spuneam, reconstructia areolei se poate efectua atat prin tatuajul mamelonului si a tesutului inconjurator cat si prin grefe de piele recoltate din zone mai pigmentate. De ce se tem pacientele de a doua varianta? Din cauza faptului ca implica o interventie chirurgicala noua, iar in zona donatoare raman cicatrice. Cel mai mare dezavantaj este riscul necrozei partiale sau totale a grefei, lasand practic mamelonul nepigmentat, cu un aspect nenatural.

- Ce presupune reconstructia areolei prin tehnica tatuajului?

- Tatuajul implica o tehnica simpla si poate fi facuta dupa aproximativ 4 saptamani de la reconstructia mamelonului. Avantajul este ca poate fi repetata in situatiile in care pigmentarea se atenueaza in timp. Ei bine, exista o solutie excelenta pentru pacientele care au mastectomie unilaterala si areola sanului sanatos este de dimensiuni mai mari. In aceeasi interventie se recolteaza tesut de la areola deja existenta (prin aceasta interventie aceasta din urma se micsoreaza) si se reconstruieste o areola noua cu tesut identic. Interventia este nedureroasa, se efectueaza in acelasi timp cu reconstructia mamelonului, iar cicatricile sunt minime, aproape invizibile.

- Cat dureaza operatia?

- Operatia dureaza de regula intre 30 si 60 de minute in functie de tehnica aleasa.

- Este necesara internarea in spital pe o perioada indelungata?

- De obicei nu este nevoie de spitalizare. Daca suferiti si de alte boli este bine ca postoperator, sa ramaneti in clinica 24 de ore sub supraveghere medicala. Toate acestea le stabiliti cu medicul inainte de interventie.

- Este operatia dureroasa?

- In nici un caz. De ce? Pentru ca se efectueaza sub anestezie locala sau intravenoasa. Pentru un confort sporit se poate alege si anestezia generala, dar in acest caz sunt alte riscuri asociate. Postoperator, la locul reconstructiei, puteti resimti un disconfort usor de contracarat cu analgezice obisnuite.

- Care sunt contraindicatiile interventiei chirurgicale?

- Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, asteptarile ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare etc. Din experienta mea, pacientele care merg pana la capat si cu aceasta interventie, isi recapata complet increderea in sine, isi recastiga viata si simt ca au preluat din nou fraiele propriului trup.