www.taifasuri.ro (un articol scris de Catalina Tagarta) informeaza:
Chimioterapia este un cuvant care ne duce imediat cu gandul la cancer. Desi prima vizita la cabinetul unui medic specialist este de multe ori inspaimantatoare pentru bolnavi, pentru ca acestia se gandesc inevitabil la cunostintele care au trecut prin experiente similare si fie si-au pierdut parul, fie s-au simtit rau, ei stiu totusi ca terapia este "un rau necesar", care le poate salva viata. Doctor Dragos Median, medic specialist oncologie medicala la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, din Capitala, ne-a spus mai multe despre chimioterapie.

Unele citostatice se administreaza pe cale orala, altele intravenos
- Spuneti-ne, va rog, in ce consta chimioterapia.
- Chimioterapia presupune administrarea unor substante care impiedica celulele maligne din organism sa se inmulteasca.
- Despre ce substante este vorba si pe ce cale sunt administrate ele?
- Sunt foarte multe substante, alegerea lor facandu-se in functie de tipul de neoplazie. Exista citostatice care se administreaza pe cale orala, sub forma de medicamente, dar si intravenos. Daca pastilele pot fi luate zilnic, tratamentul intravenos se poate face la interval de cateva zile sau saptamani, decizia este luata de medic si depinde de foarte multe lucruri: tipul de cancer, stadiul, efectele secundare potentiale, preferinta pacientilor. Ca si exemplu, tratamentul pentru cancerul la san se realizeaza in cure de patru-opt sedinte, care se fac la interval de trei saptamani.
- Pentru ce boli se recomanda chimioterapia?
- Sunt foarte multe, de la cancer de san, plaman, colon si asa mai departe. Dar nu conteaza neaparat tipul de cancer, cat stadiul acestuia. In plus, fiecare caz are caracteristicile lui.
- Nu-i un secret pentru nimeni ca acest tratament are si efecte adverse. Care sunt acestea?
- Efectele secundare sunt fie precoce, fie tardive, insa e foarte important ca ele sa nu depaseasca potentialul beneficiu. Cele mai comune sunt greata, varsaturile si caderea parului, dar trebuie mentionat faptul ca acestea nu se manifesta in egala masura la toata lumea. De asemenea, dintre efectele adverse specifice pot trece in revista afectarea hematologica, renala, cardiaca sau neurologica. Pot aparea de la mici intepaturi in degetele de la picioare pana la pierderea controlului miscarii bratelor. Mai pot aparea si efecte cutanate, cum ar fi innegrirea tegumentelor, unghii vinete sau sindrom palmo-plantar, adica palmele se inrosesc si se descuameaza. Alte efecte adverse sunt: starile de oboseala, afte, diaree, reactii alergice precum mancarimi, ameteala, transpiratii, iar uneori senzatia de arsura dureroasa.

In caz de febra trebuie anuntat medicul"

- Ce altceva mai trebuie sa stie pacientii?
- In timpul curei pot aparea unele infectii, drept pentru care e absolut necesar sa isi sune oncologul daca prezinta febră mai mare de 38 de grade Celsius. Exista si risc crescut de sangerari, ca urmare a numarului scazut de trombocite, iar in caz de vanatai, sangerari nazale, in urina sau in saliva sa anunte din nou medicul. Daca prezinta raniri sau inflamatii ale pielii ori venelor pot pune comprese cu apa rece pe zona respectiva de mai multe ori pe zi.
- Pot fi prevenite in vreun fel aceste simptome?
- Da. Pacientii sunt sfatuiti sa aiba la ei antivomitive, pentru a le folosi la nevoie. E mult mai bine sa le ia inainte de aparitia simptomelor, pentru a preveni, decat sa trateze starea de greata deja instalata.
- Mai sunt si alte sfaturi de care trebuie sa tina cont bolnavii?
- E indicat sa bea zilnic doi litri de apa si sa intrebe chimioterapeutul inainte de a lua orice medicament nou. In ceea ce priveste pacientele, daca nu au intrat la menopauza, trebuie sa stie ca tratamentul chimioterapic va intrerupe ciclul menstrual prin intreruperea functionarii ovarelor si vor avea simptome de menopauza: bufeuri si infertilitate. Daca au peste 40 de ani, acest lucru va deveni permanent. Daca sunt mai tinere, dupa tratament e posibil sa revina menstruatia si chiar sa ramana insarcinate. In caz de sarcina si chiar nastere e bine sa stie ca nu au voie sa-si alapteze copilul. "Meritul e al pacientilor, pentru ca se informeaza din timp asupra depistarii precoce"
- Cand e indicata chimioterapia?
- Este indicata in trei cazuri, si anume: atunci cand e vorba despre un cancer operabil, chimioterapia se face dupa interventia chirurgicala, pentru a scadea riscul de recidiva. In al doilea rand e vorba despre chimioterapia neoadjuvanta, care se face in cazul tumorilor operabile, cu scopul de a le micsora, de exemplu pentru a evita mastectomia. In ultimul rand se mai recomanda acest tratament bolnavilor aflati in faze metastatice, pentru a-i ajuta sa creasca atat calitatea vietii, cat si sa supravietuiasca. Cancerele duc la dureri, iar chimioterapia, in ciuda efectelor adverse, face totusi viata mai buna.
- Cat de mult se poate "prelungi" viata unui bolnav prin chimioterapie?
- E greu de spus, mai ales ca in Romania nu exista deocamdata statistici clare in acest sens. Si, oricum, difera de la un tip de boala la altul. Daca in cazul unui cancer de pancreas vorbim, din pacate, doar de cateva luni, la cancerul de san media este undeva in jur de doi ani. In alta ordine de idei, insa, de exemplu la Filantropia, care este un spital cu un nivel ridicat de educatie al pacientilor, as putea spune ca in 60% din cazuri chimioterapia e recomandata dupa operatii, in 20%, in cazurile de neoadjuvanta si restul, de 15%-20%, pentru metastaze. Meritul e al pacientilor, pentru ca se informeaza din timp asupra depistarii precoce...
- Cum e prima intalnire cu pacientii dumneavoastra? Din punctul meu de vedere, sunteti ultima lor speranta.
- La inceput, pacientii pot fi speriati, unii chiar disperati. Pe masura ce se documenteaza despre boala si tratament incep sa privească terapia ca pe un rau necesar. Chimioterapia are rolul de a mentine sanatatea, iar rata de recidiva este de 10%-15% in cazul nostru. Desi putini procentual, vestea fiecarei recidive e dureroasa pentru noi toti.

Din jurnalul unei foste bolnave

"Chimioterapia este un tratament foarte dur, ce supune organismul la incercari deosebite. Practic, este o otravire a intregului organism, cu scopul de a ataca si de a anihila celulele bolnave... Peste nici jumatate de an veti fi cum ati fost inainte sau poate chiar mai bine, mai puternice si mai intelepte, va veti bucura de viata... O modalitate de a va ajuta singure este miscarea. Chiar daca vi se pare greu, nu stati in casa, iesiti la aer, faceti plimbari pe jos, o sa va faca bine... Un suc din fructe care va va intrema poate fi acela facut din 2/3 sfecla rosie si 1/3 telina si morcov. Beti cam 500 de mililitri pe stomacul gol. Pentru a fi eficient e nevoie de o cura de minimum 42 de zile, repetata de doua-trei ori pe an", scrie Rosela Marcu, o fosta pacienta a doctorului Median intr-o brosura pe care a adus-o la spital ca sa ii incurajeze pe ceilalti bolnavi care trec prin ce a trecut ea.
Atentie! In timpul tratamentului, pacientii nu trebuie sa tina un regim alimentar strict.