Jurnalul National: Tineri cu infarct miocardic sau cerebral! (Autoare: Magda Marincovici)
Cauze: Stil de viata dezordonat, hipertensiune, stres, droguri, bauturi energizante, tulburari de coagulare a sangelui
De ce persoane tinere sunt aduse "la urgenta" cu accident vascular cerebral (AVC), cu infarct miocardic, suferinte care, in urma cu unul-doua decenii, afectau mai degraba batranii? Raspunsul ni-l ofera conf. dr. Cristina Panea, seful sectiei de neurologie al Spitalului Universitar de Urgenta Elias, care face un inventar al cauzelor AVC-ului la tineri.
Persoane intre 30 si 40 de ani care fac infarct miocardic sau infarct cerebral sunt deja suferinde de obezitate, au un nivel ridicat de stres, o alimentatie dezechilibrata, stil de viata dezordonat (sedentarism, tabagism, alcoolism etc.), avertizeaza conf. dr. Cristina Panea. "S-a deplasat spre varste tinere aparitia factorilor de risc de vascular: hipertensiune, dislipidemie, diabet. Toate acestea tradeaza un stil de viata dezechilibrat. Dar acesta nu este valabil doar la noi, ci in intreaga lume. Persoane intre 30 si 40 de ani care fac infarct miocardic, infarct cerebral au hipertensiune, sunt deja obeze, au un nivel ridicat de stres, alimentatie dezechilibrata".
Stresul. La ora actuala, foarte multe boli sunt puse pe seama stresului. Sub umbrela de stres se aduna mai multi factori care suprasolicita organismul. Stresul este, de fapt, o suprasolicitare resimtita, de cauza profesionala, familiala, emotionala etc. Trebuie sa stim ca fiecare are propriul raspuns la stres. Referindu-ne la stresul profesional, peste tot in lume si in toate domeniile sunt angajati care muncesc pana la epuizare. Dar important este ca angajatul sa-si recunoasca limitele biologice, sa beneficieze de concediu de odihna in fiecare an. Exemplul dat de conf. dr. Panea este elocvent. Programul de munca al unui medic tanar, care face serviciu de garda, incepe azi la ora 8:00 si se termina a doua zi la ora 14:00, adica 30 de ore non-stop. "Biologic, este un efort care depaseste capacitatea organismului uman. Se mai poate adapta prin antrenament cat timp organismul biologic face fata, este tanar, este la potential maxim. Dar, dupa o anumita varsta, nu se va mai putea adapta. Aceasta varsta este variabila. La personalul medical din unitatile de primiri urgente, aceasta varsta e in jurul de 35 de ani. Dupa aceasta varsta apar semne de oboseala si medicul trebuie sa-si schimbe specialitatea, cu o solicitare fizica si emotionala mai mica", explica conf. dr. Panea.
Droguri si bauturi energizante. Pe langa aceste cauze ale AVC-ului, care raman de departe cele mai frecvente, sunt si altele mai noi, dar nu de neglijat, cum sunt drogurile, bauturile energizante, excitante ale sistemului nervos.
Tulburari de coagulare a sangelui. Conf. dr. Panea atrage atentia ca tulburarile de coagulare pot fi o alta cauza a AVC-ului la tineri. "Tulburarile de coagulare pot avea o mare componenta mostenita sau innascuta, deci fie au avut sau nu parintii, cum ar fi trombofiliile. Acestea sunt tulburari de coagulare care favorizeaza formarea de cheaguri in vase - fie vene, fie artere -, cauzatoare de obstructii, ocluzii ale vaselor, cu consecinte in tot organismul. Sunt persoane care fac boli cerebrale, femei tinere care pierd sarcini din cauza trombofiliilor. De cel putin de zece ani, ginecologii fac o evaluare preliminara a tuturor pacientelor care-si doresc o sarcina ca sa nu aiba surpriza ca nu poate fi dusa la termen. Iar noi, neurologii, ori de cate ori avem un pacient tanar cu AVC ii facem si teste de coagulare a sangelui, printre testele de identificare a cauzelor", subliniaza conf. dr. Cristina Panea.