csid.ro / Boala celiaca sau intoleranta la gluten: simptome, complicatii si tratament / Autoare: Paula Rotaru
Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten (proteina din grau, secara si orz) la indivizi predispusi genetic.
Intoleranta la gluten afecteaza circa 1% din populatie si poate debuta la orice varsta incepand cu perioada copilariei.
Consumul de gluten de catre persoanele intolerante duce la aparitia de leziuni la nivelul intestinului subtire, conditie numita enteropatie glutenica.

- Multa vreme, boala celiaca a fost definita ca o afectare a intestinului subtire indusa de gluten, insa actualmente ea este privita ca o boala care afecteaza multe sisteme si organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducator, explica Dr. Alina Stanescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrica.

Ce produse pot contine gluten?

Glutenul este intalnit nu numai in preparatele alimentare, dar si in medicamente, suplimente nutritionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atentie sporita din partea celiacilor in evaluarea produselor pe care le cumpara pentru uzul cotidian.

Care sunt simptomele bolii celiace?

Manifestarile pot aparea la orice varsta si sunt foarte variate:
-oboseala neexplicata
- diaree cronica la sindrom de malabsorbtie important,-
-statura mica
-anemie
-tulburari de tranzit
-flatulenta
-meteorism (balonare)
-dureri abdominale recurente
-afte bucale
-eroziuni de smalt dentar
-scadere in greutate
-depresie
-eruptie cutanata (dermatita herpetiforma)
-dureri articulare sau spasme musculare
-osteoporoza precoce
-avorturi recurente
-infertilitate.

- Atentie, unele persoane cu intoleranta la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestarilor nu exclude insa boala, puncteaza Dr. Alina Stanescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrica.

Ce persoane au un grad sporit de risc?

Riscul de boala celiaca este crescut la rudele de gradul I ale pacientilor cu boala celiaca si la pacientii cu diabet zaharat tip 1, tiroidita autoimuna.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul de intoleranta la gluten se stabileste coroborand manifestarile clinice cu analizele de laborator (anticorpi anti-transglutaminaza, anti-endomisium, anti-gliadina, anti-peptide gliadinice deamidate) si examenul histopatologic al biopsiei intestinale obtinuta prin endoscopie digestiva superioara si examen histopatologic.

Cum se trateaza boala celiaca?

Tratamentul consta in excluderea glutenului din alimentatie, dieta care trebuie respectata toata viata. In lipsa tratamentului, pot aparea complicatii precum malnutritie severa (cu intarzierea dezvoltarii la copii), osteoporoza, infertilitate sau unele tipuri de cancer.