Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: Domn' Basescu, nici nu stii.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am ramas, de pe weekend, cu un apetit sporit pentru revista presei si, bineinteles, pentru comentariile analistilor. Va pot spune ca ma simt mai bine, mai in siguranta, stiind ca totul in politica romaneasca este atat de atent masurat, monitorizat si criticat. Pai, cum sa nu para politica simpla, cand o armata de postaci - in paranteza fie spus, vedeti ca am avut dreptate, saptamana trecuta, atacand subiectul, neglijat pana de curand, al echipelor de comunicare? - revin, cand o armata de postaci, analisti, cunoscatori si opinioti isi dau, zilnic, masura priceperii lor despre politica in toata mass-media?!
Dar despre politica nu isi dau cu parerea numai postacii profesionisti, analistii si vedetele pricepute la orice, ci si politicienii, activi sau expirati. Spre exemplu, domnul Traian Basescu. Intr-o ordine oarecare, domnia sa s-a pronuntat, in ultimele zile, dupa cum urmeaza: cu suficienta nejustificata, despre domnii Victor Ponta si Klaus Iohannis, despre Consiliul European, care, chipurile, a fost ratat; cu sperante de asemenea nejustificate de realitate, despre nevinovatia Elenei Udrea; cu grosolanie si venin, despre colega noastra Gabriela Firea, amintindu-ne tristul moment al tarii pline de mamicute. Pe scurt, domnul Basescu a vorbit cu aplomb despre cate-n luna si-n stele, context in care ma mir ca i-a scapat eclipsa. Despre acest fenomen, fostul presedinte nu a spus nimic. Probabil, din cauza norilor ingramaditi deasupra sediului PMP.
Dar, mai cu seama, stimati colegi, fostul presedinte si-a expus cu multi nervi convingerile despre domnul Nitu. Concret, l-a acuzat pe procurorul general, in baza faptului ca detine certificat de revolutionar, ca ar fi putut omori niste oameni la Revolutie! Acuzatia, de o gravitate aproape fara precedent, arata adevaratul caracter al fostului presedinte. Un presedinte ales, de doua ori, in baza unor greseli colective ale poporului roman. Cum sa nu cunosti un astfel de ,,amanunt'' din biografia celui propus sa fie procuror general, oricine ar fi acesta, cata vreme CV-urile sunt publice iar mapele profesionale, asemenea? Stim bine cat de atent a fost domnul Basescu, de-a lungul anilor, la mapele profesionale ale politicienilor.
Dar, fie si-un lup mancat de oaie! Sa fim, pentru o secunda, naivii care crede fostul presedinte ca suntem, si sa acceptam ipoteza ca nu a stiut acest amanunt incriminator din biografia celui pe care urma sa il promoveze. Nu inseamna aceasta recunoastere ca numirea a fost iresponsabila? Nu inseamna asta, mai departe, ca nu a avut habar ce semneaza? Oare cate asemenea acte de iresponsabilitate s-au petrecut in cei zece ani ai mandatelor fostului presedinte?
Realitatea, stimati colegi, este mai trista decat o intuim. Domnul Basescu este, de cateva luni, un simplu cetatean al acestei tari. Nu mai are privilegiile de care s-a bucurat timp de un deceniu, nu mai are imunitatea aceea proverbiala, nici aura de intangibil orice-ar face si orice-ar zice. Este un simplu cetatean, e drept, unul pazit de SPP-isti, dar un cetatean acuzat de santaj, un cetatean incapabil sa-si tina in frau umorile, traind din amintirile din ce in ce mai neclare ale liderului providential care se visa.
Iesirile suburbane ale fostului presedinte sunt, in realitate, cartea lui de vizita, adevarata lui fata. Iata ce om dominat de resentimente si frustrari am avut in fruntea tarii timp de zece ani! Iata ce personaj plin de defecte ne-a dat lectii despre onoare, cinste si moralitate si ne-a reprezentat in afara tarii! Culmea tupeului, vrea sa o faca in continuare. Cu sau fara steaguri in spate. Din fericire, vremea aceea a trecut. Vrea, nu vrea, domnul Basescu a ajuns sa traiasca pe pielea lui versurile pe care le dedica, in trecut, altuia. Adaptate, acestea ar suna cam asa:
- Domn' Basescu, nici nu stii...
Restul e istorie la timpul prezent.