MAGAZIN : Doua rapiri multiple OZN (Autor : DAN D. FARCAS)
Rapire pe malul raului
Iata acum si un caz asemanator, din Rusia. In noaptea de 11-12 septembrie 1980, trei metalurgisti, pe nume Iurov, Jujulin si Kozlov, ca si un militian de circulatie, numit tot Kozlov, au plecat la pescuit pe malurile raului Kumak, la aproximativ 75 km de Orsk, regiunea Orenburg din Rusia. Pe la ora 22.00, in timp ce isi pregateau instrumentele de pescuit, au vazut, deasupra lor, un obiect, ca o stea foarte luminoasa, care a inceput sa emita ceea ce pareau a fi "inele" circulare de lumina, similare cu valurile facute de un obiect aruncat in apa. La origine cercul avea aproximativ o jumatate de metru in diametru, dar cand aceasta a ajuns la sol diametrul sau, la capatul inferior, putea sa fie de 10-15 metri. Aceste cercuri de lumina au creat un fascicul de lumina de forma conica. La scurt timp dupa aceasta "steaua" stralucitoare a inceput sa se indeparteze, printr-o miscare orizontala, dar fasciculul in forma de con de lumina a ramas pe sol timp de cateva secunde ca apoi sa dispara.
Martorii s-au intors la corturile lor pentru cina si la masina lor, gandindu-se ca au vazut doar un tip special, mai aparte, de fenomen natural, sau un satelit, sau poate o lansare de racheta de la poligonul Baikonur din Kazahstan. La ora 01.00 doi dintre martori s-au dus la culcare. Ceilalti doi au decis sa verifice plasele de pescuit pentru a vedea daca s-a prins ceva; dintr-o data unul dintre ei a vazut o figura umanoida gigantica si si-a pierdut cunostinta; apoi s-a vazut intr-o incapere avand o forma de sfert de cerc si a auzit o voce care i-a spus sa stea jos. S-a asezat pe ceva care semana cu un scaun semicircular inalt de 40 centimetri si lat de 25-30 centimetri. Pe podea, a zarit o trapa mare. Pe peretele din stanga se vedea o usa inchisa. Tot pe partea stanga se mai vedea ceva semanand cu un soi de acoperamant, care parea sa fie pus peste un fel de conducte de 60 cm in diametru. Sala avea peste 2 metri in inaltime si pereti ca de plastic, de culoare gri deschis.
Martorul se intreba unde se afla si unde a disparut prietenul sau. Dintr-o data l-a vazut, prin trapa din podea care s-a deschis brusc; zacea mai jos, pe o mica platforma. Martorul s-a ridicat in picioare, aparent condus de o forta, s-a indreptat spre trapa si a coborat spre prietenul sau. Pe platforma, martorul a simtit in continuare ca si cum era controlat de la distanta. Si-a aruncat prietenul pe sol, apoi a sarit si el de pe platforma, aterizand pe terenul din apropiere, aproape lovindusi capul. Cand s-a intors a vazut o lumina stralucitoare care se indeparta foarte repede. El a inceput sa tipe: "Stati, opriti-va, nu plecati!" dar lumina a disparut in directia Lunii. Prietenul sau Ivan era confuz, nestiind ce s-a intamplat. In acelasi timp, i-a vazut pe ceilalti doi, care se apropiau ghidati de strigatele sale. I-au gasit pe amandoi stand intr-un crater de 1,5 m in diametru si adanc de 60 centimetri. In jur, pe terenul moale, nu se vedeau niciun fel de urme de pasi. Unul dintre barbati, Mihail Jujulin isi amintea ca in timp ce dormea in masina a fost trezit de flash-uri luminoase si de un suierat puternic; era deja ora 06.30. Un alt vanator aflat in apropiere isi amintea ca a vazut o lumina ca o stea care emitea un fascicul de lumina spre pamant. Concluzia a fost ca cei doi barbati au fost aparent rapiti la bordul unui OZN.