Jurnalul National: O tumora benigna gigant, de la baza creierului, indepartata prin microneurochirurgie (Autor: Magda Marincovici)

O interventie de microneurochirurgie la un pacient diagnosticat cu craniofaringiom recidivant gigant de 8 centimetri a fost efecutata, intr-un spital privat, de o echipa interdisciplinara (ATI, neurochirurgie), coordonata de medicul Sergiu Stoica. Pacientul, un tanar in varsta de 36 de ani, si-ar fi putut pierde complet vederea daca nu ar fi fost operat din nou. Interventia a durat sapte ore.
Craniofaringiomul este o tumora care se dezvolta la baza craniului in regiunea seii turcesti, in aproprierea glandei hipofizare. Este o tumora benigna care se poate comporta agresiv prin cresterea continua, comprimand structurile din vecinatate, cum ar fi nervii optici, glanda hipofiza si hipotalamusul.
Intervenția microneurochirurgicala de excizare a craniofaringiomului a fost extrem de riscanta prin natura si localizarea tumorii.
Dezvoltandu-se in imediata vecinatate a nervilor optici si a chiasmei optice, tumora de dimensiune mare a impins aceste structuri nervoase, deformandu-le si comprimandu-le, cu afectarea importanta a vazului. In evaluarea deciziei pentru reinterventia chirurgicala, un element foarte important a fost faptul ca pacientul mai avea inca vedere functionala la unul dintre ochi. Daca nu s-ar fi intervenit chirurgical acum, evolutia ar fi fost spre pierderea completa a vederii in scurt timp.
Doctorul Sergiu Stoica este un specialist recunoscut la ora actuala pentru experienta deosebita in tehnicile neurochirurgicale minim invazive si in folosirea acestor metode moderne chirurgicale ori de cate ori este indicat, pentru a reduce la minim traumatizarea pacientului. Acest lucru incepe inca de la piele: parul pacientului nu a fost ras decat pe o fasie lata de cel mult un centimetru, iar incizia a fost minima si efectuata in spatele liniei de insertie a parului, astfel incat nu va ramane nici o cicatrice vizibila.
Programul de operatii pro bono se va derula sub patronajul Clubului Regal al Medicilor.