Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Criza de identitate a ministrului Varga, tradusa in Codul Silvic", pe care o puteti citi in continuare.

Daca nu erau destule de rezolvat, in mod urgent, atent si responsabil, iata ca, stimati colegi, mai avem si un asa-zis Cod Silvic, denumit proiect de lege de modificare si completare a Legii 46/2008, care vine sa schimbe. Toate bune si frumoase, insa teama mea este aceea ca aceste schimbari nu reprezinta, in forma actuala, decat, iertata-mi fie exprimarea, o carpaceala, ca si cum aceast proiect vital ar fi un cauciuc ce trebuie reconditionat prin vulcanizare.
Astfel, am ajuns in stadiul in care suntem solicitati sa avizam, sa dezbatem si, eventual, sa si votam un proiect ce devine, de la o zi la alta, un cod politic, nicidecum unul silvic.
Cu tot respectul, am impresia ca doamna ministru delegat pentru pentru ape, paduri si piscicultura practica politica strutului, care, atunci cand nu se ascunde cu capul in nisip, alearga, nici el nu stie pentru ce, dar alearga, si o face temeinic, parand a avea un scop.
Atunci cand ati primit avizul nostru, al parlamentarilor, in functia actuala, cu totii ne-am gandit ca este vorba de un specialist in chestiuni de o inalta tinuta, responsabilitate si grija fata de acest sector extrem de important al economiei romanesti si nu numai.
Din pacate, in acest moment, doamna ministru dezamageste votul nostru. Si ca sa ajungem la ceea ce ne intereseaza pe toti, tin sa ii reamintesc doamnei ministru ca excesul de zel din motivatii politice evidente, unul tradus prin concedierea in masa a muncitorilor din domeniul forestier si exprimarea unui veto complet arbitrar in privinta celor care gestioneaza domeniile silvice si lipsa de atentie la incriminari ce duc la urmari si consecinte cu aspect legal ne arata noua tuturor felul in care domnia sa intelege sa gestioneze aceasta problema.
Doamna minsitru, va reamintesc, daca, cumva, ati uitat, ca, in cazul unui astfel de elan si exces de zel ce caracterizeaza, se pare, manifestarea mandatului dumneavoastra, ati mers intr-unul din judetele tarii si ati tinut sa infierati si sa demascati o serie de oameni din cadrul personalului silvic din zona, mergand pana la a nominaliza si muncitorii forestieri pe care ii considerati vinovati de acte cu caracter infractional, netinand cont de un aspect pe cat de minor, pe atat de relevant. Acesti domni la care ati facut referire sunt reprezentanti ai PNL si PDL, deci cu numiri si functii politice. Ceva mai relevant de atat doriti, doamna ministru, tocmai dumneavoastra care politizati actualul proiect de lege?
Deci, doamna ministru, atunci cand porniti cu caietul de sarcini politice la a face dreptate si la un nou Cod Silvic, aduceti-va aminte si de aceste aspecte extrem de jenante pentru conditia dumneavoastra actuala. A nu se intelege, subliniez, ca sunt de acord si sustin infractionalitatea de orice gen si, mai ales, in domeniul silvic, cu atat mai mult cu cat Suceava, judetul pe care il reprezint ca parlamentar, este judetul cu cea mai mare intindere forestiera a tarii.
Tocmai pentru ca doresc eradicarea acestui gen de infractionalitate si nu numai, repet, si tocmai pentru ca sunt de parere ca noi, Parlamentul Romaniei, cei care avem inalta indatorire morala de a intocmi legi, deci ordine si dreptate pentru tara si oamenii ei, va anunt, doamna ministru, ca voi face tot ce imi sta in putinta ca aceste legi sa functioneze si ca tot sistemul infractional sa dispara. Aceasta modificarea pare sa avantajeze marii investitori straini din domeniu in detrimentul micilor investitori romani care vor concedia personal.
In incheiere, as dori sa va transmit, doamnelor si domnilor, ca este momentul sa dam cu totii dovada, parlamentari si ministri, de o atentie sporita si de o reala preocupare pentru ca problema padurilor tarii noastre sa fie odata pentru totdeauna rezolvata, cei care depun eforturi pentru exploatarea corecta si mentinerea in viata a acestui patrimoniu inestimabil sa poata beneficia de toate prerogativele muncii lor, iar cei care nu cunosc notiunea de lege si munca corecta sa fie pedepsiti in consecinta.