Jurnalul National : CNSAS - Romanii pot deconta tratamentul medical primit in strainatate (Autor: Magda Marincovici)

Incepand de astazi intra in vigoare Directiva europeana privind serviciile medicale transfrontaliere. Acest document asigura cadrul legal pentru garantarea drepturilor cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene.
"In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate in Romania, conform Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/17.07.2009, art.8. In baza acestui Ordin, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde sunt luati in evidenta ca persoane asigurate, beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat", a declarat, intr-un comunicat de presa, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi.
Conform regulamentelor europene de securitate sociala, asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate aflati pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE si Elvetia beneficiaza, in prezent, de trei tipuri de asistenta medicala.
Primul tip este asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE si Elvetia, prin intermediul Cardului European de Sanatate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de inlocuire a cardului european (CIP).
Al doilea tip se refera la asistenta medicala planificata, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112).
Cel de-al treilea tip se refera la asistenta medicala pentru asiguratii care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care inlocuieste formularele E106, E 109, E 120, E 121).
In documentul citat se mai arata ca au fost elaborate si proiectele de acte normative subsecvente acestei legi, respectiv proiectul de Ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS - prin care sunt reglementate tipurile de asistenta medicala ce fac obiectul autorizarii prealabile si criteriile care trebuie indeplinite pentru obtinerea autorizarii, metodologia de rambursare a contravalorii asistentei medicale transfrontaliere, inclusiv nivelul de rambursare si criteriile de eligibilitate pentru rambursare -, precum si proiectul de Hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea Punctului National de Contact.
Cristian Busoi a mai precizat ca 25 octombrie 2013 este si termenul pentru transpunerea Directivei Europene 2012/52, care stabileste masurile pentru facilitarea recunoasterii prescriptiilor medicale emise in alt stat membru UE si SEE.
"Pentru transpunerea acesteia, a fost elaborat si publicat Ordinul MS si CNAS nr. 1083/608/19.09.2013 prin care a fost completat modelul de prescriptie medicala pentru dispozitive medicale, conform prevederilor Directivei. De asemenea, a fost elaborat un proiect de Ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS care completeaza formularul de prescriptie medicala pentru medicamente cu elemente suplimentare de identificare a medicului prescriptor. Eliberarea prescriptiilor medicale se poate face in Romania sau in orice tara membra UE, SEE".
Presedintele CNAS recomanda asiguratilor sa contacteze Biroul de Relatii cu Asiguratii din structura CNAS pentru orice informatie legata de drepturile romanilor de a se trata in strainatate.