In ultimele zile, pe soselele din tara si-au pierdut viata 3 persoane, victime ale unor accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan. Oboseala la volan este un factor determinant care influenteaza gradul de nerespectare a normelor rutiere.
De la inceputul anului, in tara noastra s-au produs 93 de accidente rutiere grave pe fondul oboselii la volan, soldate cu decesul a 51 de persoane.
Oboseala la volan se dovedeste asadar extrem de periculoasa. Pe fondul temperaturilor ridicate din aceste zile, isi poate face aparitia instantaneu. Este de ajuns o singura fractiune de secunda, moment in care pot aparea atipirea si, implicit, pierderea controlului vehiculului.
De aceea, la primele semne de oboseala (stare de moleseala, clipire frecventa, incetosarea privirii) trebuie sa se intrerupa calatoria, sa se parcheze autovehiculul intr-un loc sigur (de preferat o parcare amenajata), iar cel de la volan sa se odihneasca pana la refacerea totala a capacitatilor psiho-motorii necesare conducerii in siguranta.
Conform statisticilor, in tara noastra, de la inceputul anului si pana in prezent, pe fondul oboselii la volan, s-au produs 93 de accidente rutiere grave, soldate cu 51 de persoane decedate, 84 de persoane vatamate corporal grav si 24 ranite usor.
Analizand cauzele si efectele accidentelor rutiere cu consecinte grave produse in ultima perioada de timp, s-a constatat ca oboseala la volan este un factor determinant care influenteaza gradul de nerespectare a normelor rutiere, fapt care conduce la producerea de accidente rutiere.
In medie, o persoana trebuie sa doarma minim 7 h/zi, conform studiilor internationale, situatie care nu este intalnita insa in mod uzual.
Consiliul National pentru Siguranta Transporturilor din Marea Britanie a examinat activitatea desfasurata de catre conducatorii auto implicati in accidente rutiere ca urmare a oboselii si au stabilit ca acei conducatori auto care dorm mai putin de 6 ore sau care au perioada de somn intrerupta sunt cu mult mai predispusi la a produce accidente de circulatie din cauza oboselii.
Studiile recomanda pentru cei care parcurg distante mari sau pleaca in concedii, sa nu conduca pe timpul noptii si dupa-amiaza, deoarece oboseala la volan se instaleaza cu precadere in doua perioade ale zilei, respectiv intre orele 2.00-2.59, cand bioritmul si vizibilitatea sunt reduse, si 15.00-15.59, cand oboseala acumulata in timpul zilei are mare influenta asupra capacitatii de conducere.
S-a constatat ca exista mai multe etape ale oboselii la volan - de la o oboseala usoara la atipire si apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala este asemanata cu o alta cauza grava de producere a accidentelor de circulatie si anume neatentia in conducerea autovehiculelor.
Oboseala la volan, ca si cauza principala a accidentelor, joaca un rol minor in accidentele produse in oras, fata de cele produse in afara localitatii, avand in vedere faptul ca distantele parcurse si timpii consumati sunt relativ mici.