Dieta Sonoma a fost lansata de nutritionista Connie Guttersen, care aduce in prim plan cateva din ingredientele binecunoscute ale unei diete de slabire: carne slaba, peste si alte surse slabe de proteine, dar si salate, ulei de masline, legume si fructe, impartite judicios in cateva etape, de la cea restrictiva la cea de intretinere.
Dieta debuteaza prin perioada de inductie, de 10 zile; este faza restrictiva si se bazeaza pe oua, lactate cu continut scazut de grasimi, cateva tipuri de cereale integrale, salata verde, legumele hipocalorice, fructe de padure, insa si migdalele, nucile si alunele sunt permise in cantitati reduse. Sunt evitate alimentele bogate in grasimi saturate, produse fainoase rafinate si cele care contin zahar. in schimb, asa cum ziceam, sunt recomandate fructele, legumele, migdale, rosiile si ardeii grasi, broccoli, ulei de masline, spanac, capsuni si diverse fructe de padure, cerealele integrale.
In cea de-a doua faza se interzice in continuare consumul de alimente rafinate si bogate in grasimi saturate, orez alb, faina alba, chips-uri, grasimi animale, suc de fructe, carnati si costita. pentru respectarea regulilor fazei 1 sunt acceptate in aceasta faza salata greceasca cu creveti la gratar, omleta cu ciuperci, branza cu mucegai albastru si friptura.
Faza a doua (care dureaza din ziua a 11-a pana la atingerea greutatii ideale), include aceleasi alimente ca si faza intai, fiind permis si consumul de fructe, sunt introduse alte legume, cateva dulciuri fara zahar si o cantitate limitata de vin.
Atunci cand se atinge greutatea dorita, se intra in faza a treia, care reprezinta o intrare in rutina a consumarii numai alimentelor din primele doua faze si mentinerea unei greutati constante, evident, si prin practicarea exercitiilor fizice si evitarea consumului de alimente ultrarafinate, hipercalorice si de grasimi saturate.
In prima faza se pierde rapid in greutate, intre 2 si 5 kilograme in circa 10 zile, lucru care poate avea un impact psihologic pozitiv asupra celor care tin dieta, motivandu i sa continue un regim echilbrat.