unica.ro: 5 semne care prevestesc diabetul
Este una dintre bolile cronice ale secolului, cu urmari devastatoare pentru organism, daca nu e tratata corespunzator. Iar simptomele pot fi trecute usor cu vederea.
Aceasta boala este una dintre cele mai parsive. Se instaleaza comod, nu da semne decat tarziu, face ravagii in organism si nu se vindeca. Se spune ca nu diabetul in sine e pericolul adevarat, ci complicatiile sale devastatoare. Iar simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat, putand fi confundate cu usurinta cu alte stari trecatoare. Ingrijorator este ca peste un milion de romani au diabet, insa numai o treime urmeaza un tratament adecvat.

• Cum apare
Diabetul duce la situatia in care organismul nu mai asimileaza corespunzator nutrientii din alimente, asa incat energia nu mai ajunge la celule, pentru functionarea normala. Glucoza, forma prin care zaharul se gaseste in sange, ajutata de insulina, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate si le transforma in energie la nivel celular.
La diabetici, pancreasul secreta prea putina insulina sau deloc. Prin urmare, organismul nu mai produce energie, blocand in sange o cantitate foarte mare de zahar. In timp, acest lucru duce la complicatii cronice, precum ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale si cardiovasculare. Exista doua tipuri de diabet: insulino si noninsulino-dependent. Diabetul de tip I, cand pancreasul nu produce deloc insulina, este caracteristic tinerilor si copiilor. Insa pericolul real il reprezinta diabetul de tip II, intalnit la peste 90% dintre diabetici. Iar aproximativ 80% dintre diabeticii de tip II sunt supraponderali, motiv pentru care si complicatiile bolii se accentueaza. De obicei, predispozitia la aparitia acestei boli este data de greutatea corporala mare, de sedentarism, de inaintarea in varsta si de antecedentele familiale.

• Ce sa fie oare?
Daca te regasesti in vreuna dintre ipostazele urmatoare, nu ezita sa dai o fuga la medic si sa-ti faci analizele.
1. Urinezi prea des
Cand nivelul glucozei din sange e mare, rinichii incearca sa remedieze situatia si elimina surplusul prin urina. Consecinta? Vizitele dese la toaleta, mai ales pe timpul noptii.
2. Ah, ce sete ti-e!
Daca urinezi des, organismul se deshidrateaza. Prin urmare, anunta ca are nevoie de lichide printr-o sete exagerata si prin senzatia de gura uscata.
3. Foame de lup
Desi remarca o scadere in greutate, persoanele cu diabet de tip II sunt rezistente la insulina. Inseamna ca organismul nu utilizeaza cum ar trebui insulina, iar pancreasul secreta din ce in ce mai multa. Asa, creierul primeste semnalul fals de foame exagerata. Imediat ce mananci, starea de rau trece.
4. Ranile se vindeca greu
O banala taietura ori zgarietura care nu se vindeca in ritmul obisnuit nu te trimite cu gandul la ceva grav. Insa prea mult zahar in sange duce la amanarea vindecarii. Infectiile pielii, ale vaselor de sange si picioarelor devin frecvente.
5. Vezi in ceata
Cristalinul e membrana flexibila sustinuta de muschii oculari, care permit focalizarea exacta a imaginii pe retina. Cand nivelul de zahar din sange creste sau se modifica brusc, muschii depun eforturi mari pentru focalizare.

• EDUCATIA CONTEAZA
"Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic in Romania in ultimii 5 ani si e estimata la 4-5% din totalul populatiei. La aflarea diagnosticului, pacientii au diverse reactii, de la negare pana la depresie. Cel mai important mesaj pe care trebuie sa il transmitem persoanelor care au diabet este ca intelegerea bolii, prin programe de educatie, este esentiala pentru viitorul lor. Datorita solutiilor terapeutice moderne la indemana, diabetul poate fi controlat, cu conditia ca pacientul sa isi doreasca acest lucru si sa colaboreze cu specialistii", spune prof. dr. Maria Mota.