Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: 7 aprilie - Ziua mondiala a sanatatii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea de astazi as dori sa va vorbesc despre Ziua Mondiala a Sanatatii si tematica generala pe care aceasta se orienteaza anul acesta, si anume cresterea informarii cu privire la diabetul zaharat.
Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza anual pe data de 7 aprilie pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii in anul 1948, si reprezinta o oportunitate pentru indivizii din orice comunitate de a se implica in activitati care pot duce la o stare de sanatate mai buna. Dupa cum stiti, in fiecare an se alege o tematica diferita care sa evidentieze o arie prioritara de imbunatatit a sanatatii publice. Anul acesta, Organizatia Mondiala a Sanatatii consacra aceasta zi diabetului, care este in continuare o problema de sanatate de maxima importanta atat la nivel global cat si national. Una dintre cele mai importante manifestari stiintifice din domeniul diabetologiei romanesti din ultimii ani se va desfasura in perioada 5-9 aprilie la Bucuresti, pentru a fi sincronizata cu aceasta data importanta.
Diabetul este o boala care se raspandeste epidemic la nivel mondial in special in tarile in curs de dezvoltare, iar OMS a evidentiat faptul ca prevalenta diabetului la nivel mondial a trecut de 10% in cazul persoanelor cu varsta de cel putin 18 ani. Doar in 2015, diabetul a produs peste 5 milioane de decese la nivel global, iar specialistii se asteapta la o crestere a acestei cifre in anul 2016. Din pacate, diabetul nu ocoleste nici tara noastra, aproximativ 2 milioane de oameni traind cu aceasta boala in Romania. Evenimentele organizate in toata lumea cu ocazia acestei zile reprezinta, asadar, o necesitate cruciala in evidentierea problematicii ridicate de aceasta boala si de constientizare a eforturilor necesare pentru a se implementa politici eficiente de preventie.
In acest context fac si eu un apel la dumneavoastra, stimati colegi, sa intensificam initiativele pentru ca aceasta boala crunta, care afecteaza aproximativ 10% din cetatenii tarii noastre sa faca din ce in ce mai putine victime. Prin ideile si programele propuse de noi, trebuie sa le asiguram romanilor din toate paturile sociale oportunitatea de a avea un stil de viata sanatos si o dezvoltare echilibrata din punct de vedere nutritional, o dezvoltare ferita de riscuri precum obezitatea si care pot declansa oricand boli cronice severe precum diabetul zaharat. Este responsabilitatea noastra, prin increderea investita in noi de catre cetateni, sa ne asiguram de faptul ca facem tot posibilul pentru a trage semnale de alarma la momentul potrivit si pentru a rezolva problemele cu care se confrunta persoanele avand aceasta boala.